Doktorica Margarita Koroleva navela je jedan poseban razlog zbog kojeg bi ljudi stariji od 60 godina trebali jesti šljive, a to je da to voće jača imunološki sistem, kao i što poboljšava rad crijeva.
Ljudi u starijoj životnoj dobi često imaju problem sa slabom pokretljivošću crijeva i neredovitom probavom.
Osim toga, ovo su još neki razlozi zbog kojih ne biste trebali propustiti sezonu šljiva:
Antioksidansi: Šljive sadrže antioksidanse poput vitamina C i E te fenolnih spojeva. Antioksidansi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu, što može pomoći u smanjenju stresa i rizika od određenih bolesti povezanih sa starenjem.
Zdravlje kostiju: Stariji ljudi često su osjetljiviji na gubitak mineralne gustoće kostiju, što može dovesti do osteoporoze. Šljive sadrže određene minerale poput kalija i borona koji podržavaju zdravlje kostiju.
Vitamini i minerali: Šljive sadrže niz vitamina i minerala, uključujući vitamin K (važan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju), vitamin A (važan za vid i imunološki sistem), kalij (za regulacijju pritiska) te željezo (za zdravu proizvodnju krvi).
Odličan recept: Pekmez od šljiva, bez mnogo miješanja
Nizak glihemijski indeks: Šljive imaju relativno nizak glihemijski indeks, što znači da ne uzrokuju brz skok nivoa šećera u krvi. Ovo je posebno važno za starije osobe koje mogu biti osjetljive na probleme s regulacijom šećera u krvi.
Hidratacija: Starije osobe često su podložnije dehidraciji. Šljive sadrže značajnu količinu vode, što može doprinijeti hidrataciji organizma, piše Sensa.
Scena.ba