Svake godine, ljudi širom svijeta pojedu preko 100 milijardi banana, većinom vrste poznate kao Cavendish. No, ta situacija možda neće potrajati dugo. Grozna gljivična bolest prijeti da potpuno istrijebi Cavendish banane. Neki znanstvenici zalažu se za genetsko modificiranje ove voćke kako bi postala otpornija na bolest, no, neki tvrde da je najbolje rješenje potpuna preinaka načina proizvodnje banana i prestanak uzgoja samo jedne vrste voća, prenosi Science Alert.
Postoji preko 1.000 različitih vrsta banana, ali oko 47% onih koje ljudi jedu su Cavendish banane (Musa acuminata). Cavendish dominira globalnim tržištem banana iz nekoliko razloga. Prvo, otporna je na neke od najopasnijih bolesti koje napadaju banane. Drugo, ima dugi rok trajanja. Treće, farmeri obično mogu uzgojiti više Cavendish banana na istoj površini zemlje u usporedbi s drugim sortama.
“Zbog svih tih razloga, Cavendish postaje vrlo praktičan proizvod”, izjavio je novinar Dan Koeppel, autor knjige “Banana: Sudbina voća koje je promijenilo svijet”.
Napadaju je gljivice
No, Cavendish je ozbiljno ugrožen od strane gljivične bolesti koja napada biljku, poznate kao Panama Disease (Fusarium wilt) tropical race 4. Infekcija TR4 počinje u korijenju banane, a zatim se širi, narušavajući sposobnost biljke da apsorbira vodu ili provodi fotosintezu. Na kraju, stablo ugiba. Ono što se događa s Cavendish bananama već se dogodilo s drugom popularnom sortom banana zvane Gros Michel.
Gros Michel bila je “glavna izvozna banana u prvoj polovini prošlog stoljeća”, izjavio je James Dale, profesor i lider programa za biotehnologiju banana na Sveučilištu Queensland. No, prethodnik TR4, poznat kao tropical race 1, počeo je inficirati banane 1876. godine. Do 1950-ih, potpuno je uništio farme Gros Michel banana, prisiljavajući proizvođače banana širom svijeta da potraže novu vrstu.
U sljedećim godinama, “Cavendish je postao vodeća izvozna banana, zamjenjujući Gros Michel jer je bila imuna na TR1”, dodao je Dale. Godine 1997., znanstvenici su otkrili novi soj (TR4) blizu Darwina, Australija, koji je inficirao Cavendish. Do 2015. godine, bolest se proširila na plantaže banana u Queenslandu, najvećem proizvođačkom državi banana u Australiji.
“Od tada se proširila na Indiju i Kinu, svjetske najveće proizvođače banana. Također se proširila na Bliski Istok i Afriku, a vrlo nedavno je pronađena u Južnoj Americi”, izjavio je Dale.

[Foto: Foto: unsplash]
Neće dobro završiti
Kako znanstvenici pokušavaju spasiti Cavendish Neki fitopatolozi ne vjeruju da će Cavendish banana završiti istom sudbinom kao Gros Michel. “Bolest se polako širi, pa imamo barem desetljeće prije nego što bude drastično pogođena”, izjavio je Dale. Također, mnogi znanstvenici rade na TR4-otpornim Cavendish bananama ili na otpornim zamjenama za Cavendish.
Na primjer, Dale i njegove kolege razvili su genetski modificiranu verziju Cavendish banane pod nazivom QCAV-4, koja je izuzetno otporna na TR4. Druga istraživačka grupa predvođena znanstvenicima na Sveučilištu u Cambridgeu istražuje metodu kalemljenja kao moguće rješenje. Kalemljenje tkiva jedne biljke na drugu može promijeniti određene karakteristike biljke, kao što je povećanje otpornosti na bolesti.
Drugi tim iz Instituta za istraživanje banana u Tajvanu pokušava s prirodnom selekcijom. Tim uzima sadnice Cavendish banana i izlaže ih TR4 bolesti. Mali dio sadnica koje najbolje prežive dalje se koristi za eksperimente kako bi se Cavendish razvila tako da bude otporna na TR4, bez genetske modifikacije.
Ovo piće znatno pomaže kod mršavljenja: Stručnjaci otkrili i koje jelo utječe na vašu težinu
Nema rješenja
No, neki stručnjaci za banane tvrde da takva rješenja neće dugoročno funkcionirati. Nema jednostavnog rješenja za problem. “Istina je da postoji neka razina otpornosti, ali trenutno nitko nije ni blizu rješenja”, izjavio je Koeppel, dodajući: “Odgovor leži u okončanju monokulture. Rješenje je raznolikost.”
On predlaže zamjenu trenutnog uzgoja banana s novom sortom koja je otporna na bolesti, no ističe da je to rješenje za kratkoročno vrijeme jer gljive u budućnosti mogu razviti nove i moćnije sojeve.
Pravo rješenje je masovna proizvodnja i prodaja više vrsta banana jer što su banane genetski raznovrsnije, manja je vjerojatnost da će biti podložne bolestima, rekao je. Osim toga, to bi smanjilo ovisnost ljudi o jednoj vrsti banane.
Jabuke sjajan primjer
“Jabuke su ogledni primjer toga. Danas, ako odem u bilo koji supermarket u SAD-u, naći ću između pet i 30 vrsta jabuka”, rekao je Koeppel. “Proizvođači jabuka rade na uvođenju novih sorti kako prirodnim putem, tako i hibridizacijom i genetskom modifikacijom.”
To smanjuje rizik od bolesti, nudi više raznolikosti kupcima i kao rezultat toga, “proizvođači jabuka i dalje zarađuju puno više novca zbog toga”, rekao je.
Problemi s bananama, prema Koeppelu, leže u tome što ima mnogo manje različitih sorti i sve su jeftine. “Ako dodate raznolikost, investicija će se brzo isplatiti jer će odjednom neki ljudi platiti četiri dolara po funti za određene banane”, izjavio je Koeppel.
Dale, s druge strane, nije tako uvjeren. “Cijena je ključna”, za prodaju banana u njegovoj zemlji, Australiji. Dodao je: “Većina ljudi će kupiti Cavendish jer je jeftin.”

[Foto: Foto: unsplash]
Problem s cijenom
“Uvođenje šire raznolikosti banana ne samo da bi povećalo troškove, nego bi također zahtijevalo velike promjene u načinu na koji transportiramo banane jer ih ne možete samo pohraniti u zamrzivačima na dugotrajna razdoblja poput jabuka”, rekao je Dale.
“Tržište izvoza je ovisno o berbi Cavendish banana kada su još zelene i potom inducira sazrijevanje pomoću etilenskog plina. To se radi tijekom transporta i vrlo je strogo kontrolirano i prilagođeno Cavendishu”, izjavio je Dale, dodajući: “Ako bi bilo više vrsta banana izvoženih, svaka bi trebala specifične uvjete za sazrijevanje. I naravno, cijena bi se povećala.”
Čini se da ne postoji jednostavno rješenje problema koje trenutno funkcionira. Možda se povijest ponavlja i Cavendish više neće biti prva banana po izboru u bliskoj budućnosti.