Kopriva je biljka koju smo kao djeca zaobilazili u širokom luku, sve kako bi izbjegli njezino ‘peckanje’ koje uzrokuje dodirivanje lista ove čudotvorne biljke. I dok smo ju tada izbjegavali, sada bi ju trebali koristiti i to što češće.
Prema pisanju Ordinacija.hr, kopriva je bogati izvor antioksidansa koji smanjuju broj slobodnih radikala u našem tijelu.
Čudesna biljka
Kopriva je biljka bogata hranjivim tvarima poput vitamina A i C, kalcija, kalija, željeza i klorofila. Osim što se koristi u kulinarstvu, kopriva se tradicionalno koristi i u narodnoj medicini za liječenje različitih zdravstvenih problema, uključujući anemiju, artritis, ekcem, visoki krvni tlak i probleme s probavom.
Također se smatra da kopriva ima diuretička svojstva, što znači da može pomoći u izbacivanju viška tekućine iz tijela. Međutim, prije nego što počnete koristiti koprivu u terapijske svrhe, uvijek se savjetujte s liječnikom ili stručnjakom za biljnu medicinu.
Sjajna je za puno stvari
Koprivu se može konzumirati kao sušeno lišće, čaj, juhu, sok ili pak u tabletama, a nevjerojatno je što sve čini za naše tijelo. Utvrđeno je kako lišće koprive smanjuje upale i bolove u zglobovima, što znači da je pogodna za ublažavanje artritisa.
S obzirom na to da list koprive sadrži spoj UD-1, koji djeluje slično kao inzulin u tijelu, može se koristiti i za regulaciju šećera u krvi. Također, sjajna je za poboljšanje zdravlja dišnog sustava te u borbi protiv sezonskih alergija. Kopriva je dobra i za revitalizaciju kose i vlasišta, kao i za liječenje kožnih problema.
Iako su potrebna dodatna istraživanja, kopriva je dobra i za zdravlje prostate te njezin list može biti učinkoviti tretman za određena stanja prostate.