Ovo bi kuharii, da su na vašem mjestu u istom restoranu, radije izbjegli
Jesti u restoranu može biti nevjerojatno zabavno iskustvo. Bilo da se radi o nekoj posebnoj prigodi s vremena na vrijeme ili o nečemu što redovito volite raditi, obično se na jelovniku nađe ponešto za svakoga. Zbog marketinških tehnika i malo poznatih industrijskih tajni, ponekad se čini da biti gost u restoranu i birati što ćete jesti nije nimalo lak zadatak, piše Eatthis.
Možete li doista vjerovati da će ono što naručite ispuniti vaša očekivanja? A da su na vašem mjestu u istom restoranu, što bi kulinarski stručnjaci ili kuhari naručili, a što radije izbjegli? Nekoliko njih otkrilo je kako osiguravaju da dobiju obrok koji zaista cijene kada jedu u restoranu, te koja jela nikada ne bi naručili dok jedu u restoranu.
Nešto što nije specijalitet restorana: Prema Jacobyju Ponderu, kuharu iz Atlante, ako namjeravate ići u restoran koji je poznat po nečemu posebnom, poput mesnih restorana ili restorana s plodovima mora, obično ćete se naručiti nešto u skladu s onim za što taj restoran tvrdi da je njihova specijalnost. “Ne bih naručio nešto poput hamburgera u ribljem restoranu. Ovo bi mogao biti problem iz mnogo razloga. Primjerice, više je nego vjerojatno samo jedna ili dvije friteze straga, što znači da će se sve vjerojatno pržiti u istom ulju. Radije bih se držao glavne atrakcije restorana”, kaže Ponder.
Sirova hrana: Osim ako ne idete u visoko cijenjenim sushi bar ili neki drugi restoran koji je poznat po svojoj sirovoj hrani, Ponder preporučuje da izbjegavate sirovih jela. “Nikad ne bih naručio sirovu ili nedovoljno kuhanu hranu u restoranu za koji se ne zna da to nudi i da su baš po tome poznati. Ako ipak odlučite za to, učinite to s oprezom, jer će mnogi restorani promovirati bilo koji stil usluge”, objašnjava.
Desert: Za većinu ljudi često ne ostane puno mjesta za desert nakon ukusnog obroka, ali ako vam ipak ostane malo mjesta u želucu, Ponderova savjetuje da preskočite jelovnik slastica i umjesto toga odete na mjesto koje je specijalizirano za deserte i slastice. “Obično ne bih naručio desert iz većine restorana. Radije bih otišao u pekarnicu ili slastičarnu po jedinstvenu vrstu deserta nego pojeo onaj koji bi bio na meniju tijekom cijele sezone”, kaže Ponder.
Pržena hrana: Prema Raymondu Neilu, profesionalnom kuharu i stručnom savjetniku za TD Kitchen, izbjegavanje većine pržene hrane u restoranu može vam pomoći da ostanete na pravom putu vezano uz neke od vaših zdravstvenih ciljeva. “Prvo na mom popisu stvari čega se trebam kloniti je sve što je prženo. Pržena hrana poput pomfrita, piletine, ribe ili kolutića luka općenito je nezdravija od drugih opcija hrane i ima više kalorija. Također može biti masna i teška, zbog čega se nakon obroka osjećate tromo”, kaže Neil.
Hrana s gustim umakom od vrhnja: Još jedna narudžba za koju Neil preporučuje da ju izbjegavajte kad god možete je bilo što na bazi vrhnja ili bijelog umaka, poput Alfredo tjestenine, juha ili juha na bazi sira. “Izbjegavam naručiti bilo što što je zagušeno u umacima od sira ili vrhnja jer su ta jela obično vrlo kalorična i masna”, savjetuje Neil.
Hrana koju lako možete napraviti kod kuće: Iako je to samo njihovo mišljenje, neki kuhari vjeruju da ako namjeravate potrošiti novac na nešto u restoranu, trebali biste se pobrinuti da bude dovoljno posebno i da se ne može lako replicirati kod kuće. “Konačno, nikad ne naručujem ništa što mogu napraviti kod kuće. Želim izaći jesti i uživati u nečem posebnom što ne mogu dobiti kod kuće, a ako to mogu sam napraviti, u mojim očima nije vrijedno trošenja novca”, tvrdi Neil, prenosi Vecernji.ba.
Scena.ba