Jedna nova studija istražuje mogućnost uzgoja pitona kao alternativnog izvora mesa i potencijalne ekološke prednosti takvog pristupa u usporedbi s konvencionalnim uzgojem stoke. Rezultati istraživanja pokazuju da pitoni mogu brzo rasti, čak i tijekom razdoblja posta, te proizvesti značajnu količinu mesa u odnosu na hranu koju konzumiraju.
Također je primijećeno da se pitoni mogu hraniti otpadnim proteinima iz drugih mesnih industrija, što ih čini ekološki prihvatljivijim izvorom mesa, prenosi Science Alert.
Studija je promatrala uzgoj dviju vrsta pitona na farmama u Tajlandu i Vijetnamu tijekom više od 12 mjeseci prije nego što su humane metode klanja primijenjene. Rezultati su pokazali da je omjer konzumirane hrane i proizvedenog mesa kod pitona bio znatno povoljniji u usporedbi s drugim vrstama mesa poput peradi, svinjetine i govedine.
[Foto: Pexels]
Biste li probali?
Pitonima je također inherentna sposobnost da mogu postiti nekoliko mjeseci bez značajnog gubitka tjelesne mase, što ih čini idealnim za uzgoj u uvjetima gdje su zalihe hrane i vode ograničene.
Iako je uzgoj pitona kao izvora hrane bio pokazao obećavajuće rezultate, postoje izazovi koje treba prevladati, kao što su problemi s hranjenjem i nedostatak infrastrukture za masovni uzgoj. Također, važno je uzeti u obzir moralna i etička pitanja vezana uz konzumaciju mesa.
Unatoč potencijalnim prednostima, potrebno je daljnje istraživanje i razvoj kako bi se osiguralo da uzgoj pitona bude održiv i praktičan na globalnoj razini.