Sastojci
Za kore:
7 žumanaca
6 kašika šećera (90 g)
1 mala šolja vode (60 ml)
1 mala šolja ulja (60 ml)
6 kašika brašna (120 g)
1 Prašak za pecivo
Fil:
1 litar mljeka
8 kašika šećera (120 g)
1 vanilin šećer
4 vanila pudinga
7 bjelanaca
Priprema
1. Žumanca odvojiti od bjelanaca. Žumanca umutiti sa šećerom toliko da se sav šećer istopi, dodati ulje, vodu, brašno pomješano s praškom za pecivo. Peći 2 kore na 180 stupnjeva oko 15 minuta, piše Coolinarika.
Fil:
2. Prvo bjelanca s malo soli istući u čvrsti snijeg, ostaviti na hladnom dok se puding skuha.
3. Mlijeko staviti u veću šerpicu i dodati mu odmah šećer, pa puding i žlicom dobro izmješati dok se sve ljepo ne sjedini.
4. Kad se fino zgusne skloniti s vatre i odmah još u vrelo dodati snjeg od bjelanaca o dobro promješati.
5. U kalup u kojem ste Pekli kore preko jedne kore usuti cjelu puding smjesu pa prekriti drugom korom. Ostaviti da se dobro ohladi (oko 2 sata).
6. Prije služenja posuti sa šećerom u prahu.
– Kolač možete peći u četvrtastom kalupu ili okruglom po želji promjera 26-28 cm, prenosi Vecernji.ba.
Scena.ba