Ljeto je vrijeme kada tražimo osvježenje na svakom koraku, a što je bolji način za to od pripreme ukusnog i osvježavajućeg ledenog čaja?
Iako ih uvijek možete popiti u vašem omiljenom kafiću, naše je stajalište da su uvijek baš posebni kad ih pripremimo kod kuće – posebice ako za njih imamo nešto od domaćih sastojaka.
Osim klasičnih, zanimljiva nam je činjenica što klasični ledeni čaj možete pripremiti koristeći svježe ili smrznuto voće koje će mu dati novu dimenziju okusa i osvježenja. A posebice je to dobra ideja tijekom ljeta kad je sezona voća i kad ga možete i na ovaj način maksimalno iskoristiti.
Recepti za ledeni čaj
Klasični ledeni čaj
Sastojci:
4 vrećice crnog ili zelenog čaja
4 šalice vode
2-4 žlice agavinog sirupa ili drugog zaslađivača
Kriške limuna po želji
Led
Postupak pripreme:
Zakuhajte 4 šalice vode u loncu. Dodajte 4 vrećice čaja u vodu i pustite ih da se potapaju 5-10 minuta. Izvadite vrećice čaja i umiješajte agavin sirup dok se potpuno ne otopi. Ostavite čaj da se ohladi na sobnoj temperaturi. U veliku staklenku stavite led i kriške limuna. Kad je čaj ohlađen, ulijte ga preko leda i limuna. Dobro promiješajte i poslužite sa slamkom.
Malina-limun ledeni čaj
Sastojci:
1 šalica svježih ili smrznutih malina
1 limun, iscijeđen
4 vrećice biljnog čaja (crni ili zeleni)
4 šalice vode
2-4 žlice agavinog sirupa ili drugog zaslađivača
Led
Postupak pripreme:
U posudi zakuhajte 4 šalice vode. Dodajte maline u vodu i pustite da prokuha. Nakon što prokuha, smanjite temperaturu, a maline neka kuhaju 5-7 minuta. Maknite sa štednjaka i procijedite sok u drugu posudu, a maline bacite. Dodajte sok od limuna i agavin sirup u malinasti sok. Pripremite čaj po istom postupku kao i za klasični ledeni čaj.
U veliku staklenku stavite led te ulijte malinasti sok preko leda, a pripremljeni čaj preko soka.
Ananas-mango ledeni čaj
Sastojci:
1 šalica svježeg ananasa, narezanog
1/2 šalice svježeg manga, narezanog
4 vrećice biljnog čaja (crni, zeleni ili voćni)
4 šalice vode
2-4 žlice agavinog sirupa ili zaslađivača po želji
Led
Postupak pripreme:
U posudi zakuhajte 4 šalice vode. Dodajte narezani ananas i mango u vodu i pustite da prokuha. Nakon što prokuha, smanjite temperaturu i voće neka kuha 5-7 minuta. Maknite sa štednjaka i procijedite sok u drugu posudu, a voće bacite.
U veliku staklenku stavite led te prelijte voćni sok preko leda i pripremljeni čaj preko soka. Dodajte agavin sirup prema ukusu.
Scena.ba