Ukoliko volite kolače, a nemate vremena za recepte koji zahtijevaju dugu pripremu i pečenje u rerni, ovaj desert je idealan za vas. Tigar kolač dolazi u nekoliko verzija, a ovo jedna od najjednostavnijih.
Umjesto čokoladne glazure možete koristiti i šlag.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- 600 mililitara mlijeka
- dvije vrećice pudinga od čokolade
- šest kašika sitnog šećera
- 100 grama margarina
- 300 grama keksa
- 150 grama čokolade za kuhanje
- tri kašike ulja
Priprema:
Za početak pomiješajte prašak za puding s šest kašika šećera. Od ukupne količine mlijeka za recept odvojite 12 kašika mlijeka i promiješajte sa smjesom pudinga i šećera.
Ostatak mlijeka stavite da se kuha na laganoj vatri i dodajte 50 grama čokolade za kuhanje. Kada se čokolada istopi, dodajte razmućeni puding i kuhajte dok ne postane gusto. Kada je puding gotov, skinite ga s ringle i prekrijte plastičnom folijom kako se ne bi stvorila korica.
Kada se malo ohladi, dodajte mu margarin i dobro umutite. Nakon toga dodajte izlomljen keks, promiješajte i prebacite u kalup. Ostavite da se kolač poveže, a za to vrijeme napravite glazuru od čokolade tako što ćete ostatak čokolade istopiti s tri kašike ulja. Prelijete kolač glazurom od čokolade i ostavite još sat vremena da se ohladi.
Isti kolač možete napraviti na malo drugačiji način! Recept je u videu:
Scena.ba