Bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima, dobrobiti borovnica uistinu su velike.
Dobrobiti borovnica dokazuju da je ovo voće više od ukusne superhrane. Jedna porcija (šaka ili šalica) borovnica sadrži manje od sto kalorija, a istovremeno pridonosi esencijalnim vitaminima i hranjivim tvarima koje vaš organizam treba za podršku srčanožilnom zdravlju.
Dakle, ne samo da su ukusne već su i bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima. Od davnih vremena, borovnice su bile cijenjene zbog svojih ljekovitih svojstava i koriste se u tradicionalnoj medicini za liječenje raznih tegoba.
Sezona borovnica ovisi o geografskom području i klimatskim uvjetima. Općenito, sezona borovnica obično traje od svibnja do kolovoza, s vrhuncem sezone obično u lipnju i srpnju. Nije naodmet navesti da svježe borovnice imaju najbolji okus, teksturu i hranjive tvari tijekom sezone, kad su lokalno dostupne i svježe ubrane.
Prema USDA-i, a kako piše eatthis.com, jedna šalica sirovih, sočnih borovnica hrani vas sa:
85,5 kalorija
1,11 grama proteina
0,5 grama masnoća
21,7 grama ugljikohidrata
3,6 grama vlakana
14,9 grama šećera
14,6 miligrama vitamina C
29 mikrograma vitamina K
116 miligrama kalija
0,42 miligrama željeza
Dobrobiti borovnica
Borovnice su niskokalorično voće bogato vlaknima, vitaminima i mineralima, a isto tako ovo je voće bogato antioksidansima, poput flavonoida, antocijana i vitamina C, koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i održavanju zdravlja tijela.
Borovnice su dobar izvor prehrambenih vlakana, koja podržavaju probavu, smanjuju rizik od bolesti srca i pomažu u regulaciji razine glukoze u krvi.
One mogu poboljšati zdravlje srčanožilnog sustava i čak vam pomoći da izbjegnete srčane bolesti. Također, dobro je znati da su prema CDC-ukardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti u SAD-u.
Prehrana, tjelovježba i prestanak pušenja imaju ključnu ulogu u održavanju vašeg srca zdravim, a podaci pokazuju da borovnice ne samo da pomažu u održavanju zdrave funkcije srca već također mogu djelovati i kao preventiva protiv srčanih bolesti.
Ovo fino voće pomaže u održavanju zdravlja mozga, a zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa, borovnice imaju snažan učinak u borbi protiv oksidativnog stresa.
Jedna od prednosti borovnica jest poboljšana kontrola glukoze nakon obroka, potencijalno zbog učinaka voća na probavni sustav. Studija objavljena u Current Developments in Nutrition pokazuje je da ekvivalent jedne šalice svježih borovnica dnevno može povoljno utjecati na područja zdravlja kod osoba s dijagnosticiranim dijabetesom tipa 2, a visok sadržaj vitamina C u borovnicama pomaže u jačanju imunološkog sustava i povećanju otpornosti organizma na bolesti i infekcije.
Kako koristiti borovnice
Jedan od najjednostavnijih načina konzumacije jest svježe voće borovnica. Možete ih jesti same, dodati u smoothiese, salate ili ih koristiti kao dodatak desertima i slasticama.
S druge strane, zamrznute borovnice praktična su opcija koja vam omogućuje uživanje u njihovim blagodatima tijekom cijele godine. Možete ih dodati u smoothie, jogurt ili koristiti kao sastojak u pečenim proizvodima.
Opcija ima uistinu puno, a tu je još i konzumacija soka od borovnica, sušenih borovnica i slično.
U svakom slučaju, koju god opciju odabrali, ovo je voće koje svakako valja uvesti u prehranu zbog svih svojih dobrobiti koje ima.
Scena.ba