Zbog ekstremno visokih temperatura, koje su obilježile ovo ljeto, ali i suše, rod kukuruza je podbacio i u kvalitetu i u prinosu. Mljekari su zabrinuti jer je uveliko povećan rizik za pojavu aflatoksina u mlijeku, kancerogene i opasne supstance, koja može da završi i u organizmu čovjeka. Ima li opasnosti, kakva je trenutna situacija i šta o svemu kažu stručnjaci?
Na farmi krava Miodraga Nikolića iz Amajlije svakodnevno proizvedu od 100 do 200 litara mlijeka. Zbog rizika od pojave aflatoksina u mlijeku, preduzeli su sve mjere predostrožnosti, piše BHRT.
– Sve moraš prosuti, neće niko da ga primi zato se borim da ga držim na distance da može mlijeko da ide. Stavljam pola gotove hrane, u njoj kažu nema toksin pola ja pravim, pa u mješaoni to miješam sve – kaže proizvođač mlijeka Miodrag Nikolić.
Preko kukuruza i stočne hrane aflatoksini dospijevaju u organizam krava, a kroz to i u mlijeko. Kada jednom uđu u lanac ishrane, stručnjaci kađu da ih je jako teško iskorijeniti. Aflatoksini u mlijeku su jedni od najjačih kancerogena u prirodi. Stručnjaci ističu da je, zbog klimatskih promjena i ekstremno visokih tempratura, pojava aflatoksina postala svakodnevna prijetnja u mljekarstvu.
– Postoje tri etape u borbi protiv mikotoksina, prevencija rasta plesni na polju i u skladištima, eliminacija toksina putem separacije I ono o čemu ću najviše pričati su nutritivne metode, tj kako promenama u ishrani da utičemo na smanjenje produkcije – ističe Danijel Šefer s Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu.
Nadležni u RS smatraju da je preventiva i edukacija ključna u suzbijanju posljedica ovog problema, koji pričinjava stoodstotne gubitke na farmama.
NEGOSLAV LUKIĆ, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske
– Jedan od razloga zašto smo dobili zeleno svjetlo za izvoz u EU je upravo što kontrolišemo aflatoksin i edukacije su pravi put u smislu prevencije – navodi Negoslav Lukić iz Ministarstva poljoprivrede RS.
– Veterinarski institut je u prošloj i do sredine ove godine radio besplatne analize različitih vrsta hraniva s ciljem da obezbijedi podršku proizvođačima i približi gdje sve može da se nađe aflatoksin – poručuje direktor Veterinarskog instituta “Dr. Vaso Butozan” Dragan Knežević.
Gornja granica koncentracije aflatoksina u mlijeku je 0,05 mikrograma po kilogramu. Odrasle osobe imaju visoku toleranciju na aflatoksine. Ipak, ukoliko je čovjek stalno izložen njegovom dejstvu, opasnosti su veće.
Scena.ba