Prokulice zasigurno za mnoge nisu među top 5 vrsta povrća, ali pripremljene na poseban način postaju vrlo ukusne.
Sezona je prokulica koje su za mnoge među najmanje omiljenim jesensko-zimskim namirnicama.
Kao i kod drugog povrća iz skupine Cruciferae, poput cvjetače ili brokule, i prokulice kuhanjem razvijaju aromu koja, budimo iskreni, nije osobito privlačna. Ali nakon što skuhaju, njegov intenzivan, gorak okus s određenim slatkastim dodirom može dobro funkcionirati u širokom rasponu recepata.
Nadalje, na nutritivnoj razini postoje mnoge prednosti konzumiranja prokulica: imaju vrlo malo kalorija (oko 50 na 100 grama), dobar su izvor vitamina C, vlakana, minerala poput kalija…
Premda nisu ‘najglamuroznija’ namirnica niti ona koja budi najviše gastro strasti (osobito kod najmlađih ukućana) ako se pripreme na nešto drukčiji način, prokulice mogu postati vrlo ukusna namirnica.
Što kažete na recept koji također uključuje krumpir i piletinu?
Sastojci
- 400 g prokulice
- 400 g pilećih prsa
- 500 g krumpira
- 80 g ribanog polusušenog sira
- 200 ml vrhnja
- 80 ml bijelog vina
- 150 ml juhe od povrća
- 1 žličica kurkume
- 1/2 žličice ribanog muškatnog oraščića
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sol i papar
Priprema
Prokulice operite i kuhajte 5 minuta u slanoj vodi. Krumpir ogulite, operite, narežite na kockice i kuhajte 15 minuta u slanoj vodi. Pileća prsa narežite na kockice, začinite solju i paprom i pržite oko 4,5 minuta u tavi na ulju. Zagrijte pećnicu na 190º.
U lim za pečenje rasporedite ocijeđene prokulice, krumpir i nasjeckanu piletinu. U zdjelu ulijte vrhnje, juhu od povrća i bijelo vino. Začinite solju, paprom, kurkumom i muškatnim oraščićem, dobro promiješajte i izlijte u pleh.
Pospite naribani sir i stavite peći između 15 i 18 minuta na 190º. Poslužite toplo. I dobar tek!
Scena.ba