Ovo ljeto je cijeli svijet postao zaluđen viralnom Dubai čokoladom, a ime je dobila jer se mogla kupiti samo u ovom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Društvene mreže prepune su raznih recepata i pokušaja da svako sebi napravi spomenutu čokoladu, ali jako je važno pogoditi pravi omjer sastojaka.
Jedan od najvažnijih, a često je izostavljen u pisanim receptim, jeste tahin. Osim njega, dio fila su proprženi kadaif i ukusni namaz od pistacija.
Vanjski dio trebao bi biti sladak i gladak, dok je punjenje orašastog okusa, kremasto hrskav i bez teksta ostavlja i najglasnije kritičare.
Autentičan doživljaj
Čokoladu možete napraviti i bez posebnih pomagala u običnom kalupu za hljeb koji ste prethodno prekrili papirom za pečenje. No ako želite autentičan doživljaj nabavite silikonski kalup za izradu čokolade.
Sastojci: 250 g mliječne čokolade, 180 g kreme od pistacije, 75 g kadaif razanaca, 30 g maslaca, 10 g tahini paste, 1 čajna kašičica ulja, prstohvat soli.
Priprema:
1. U tavi zagrijte malo maslaca, pa na njemu prepržite kadaif rezance koje ste prethodno usitnili nožem.
2. Pržite rezance par minuta dok ne postanu hrskavi i ne dobiju zlatno-smeđu boju.
3. Pomiješajte hrskave rezance s kremom od pistacije i tahnijem. Dobro promiješajte i stavite sa strane.
4. Rastopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj s malo ulja.
5. Premažite polovinu rastopljene čokolade preko silikonskog kalupa za izradu čokolade.
6. Napunite ga filom na bazi pistacije i kadaifa, pa sve zajedno ponovo prekrijte s ostatkom rastopljene čokolade.
7. Stavite čokoladu u zamrzivač na pola sata da se stvrdne.
Scena.ba