Krofne su omiljena poslastica koja nas podsjeća na djetinjstvo, ali često upijaju puno ulja dok se prže.
Postoji trik da izbjegnete ovaj problem: dodavanje praška za pecivo ili sode bikarbone u tijesto spriječit će upijanje ulja, ali treba voditi računa da je ulje dovoljno zagrijano.
Još jedan trik je dodavanje kašike alkoholnog napitka (poput votke ili konjaka) u tijesto, piše Stvar ukusa. Ovaj sastojak pomaže da tijesto ostane mekano, vazdušasto i da ne upije previše ulja.
Ujedno, ostavljamo vam i recept za domaće krofne:
Sastojci:
1 kg brašna (tip 400 meko)
600 ml mlijeka
1 pakovanje kvasca (50 g)
3 kašike ulja
4 kašike šećera
1 kašičica soli
2 kašičice šećera za kvasac
2 žumanca
Priprema:
U mlako mlijeko (600 ml) izdrobiti kvasac, staviti 2 kašičice šećera i ostaviti da nadođe. Za to vrijeme, u većoj zdjeli, umutiti 2 žumanca, dodati ulje, šećer, so pa na kraju dodati i nadošli kvasac. Sve umiješati pa postepeno dodavati brašno i mutiti. Zamijesiti tijesto srednje mekoće (važno da se ne lijepi za ruke i radnu površinu). Tijesto ostaviti da odmori 20-30 minuta.
Poslije 30-ak minuta tijesto ponovo malo premijesiti bez dodavanja brašna i rastanjiti na debljinu manju od 1 cm (otprilike 7-8 mm).
Čašom vaditi krofne, pa ostaviti da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Za to vrijeme zagrijati ulje na umjerenoj temperaturi. Prije prženja krofne još malo blago rastanjiti oklagijom i ostaviti da malo odmore.
Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore.
Gotove krofne uvaljati u prah šećer i poslužiti tople.
Scena.ba