Ovaj jedinstveni recept će vas oduševiti svojim bogatim ukusom i savršeno se uklapa kao dodatak mnogim jelima.
Kako pripremiti domaći kečap od paradajza i šljiva
Za pravljenje savršenog domaćeg kečapa, pored paradajza, biće vam potrebne i šljive. Iako možda zvuči neobično, vjerujte nam – ovaj kombinovani kečap je izuzetno ukusan. Takođe, možete pripremiti veće količine i čuvati ih tokom zime. Ovaj domaći kečap je mnogo zdraviji od onog kupljenog u prodavnici, a djeca će ga obožavati. Zanimljivo je da kuhani paradajz sadrži više likopena, koji je poznat po svojim zdravstvenim benefitima.
Sastojci
– 1 kg paradajza
– 450 g šljiva
– 1 glavica crvenog ili crnog luka
– 1 vezica peršuna
– ½ vezice bosiljka
– ½ glavice bijelog luka
– 1-2 karanfilčića
– 1 kašičica aleve paprike
– ½ kašičice tucane ljute papričice (ako volite ljuto)
– 1 ravna kašika soli
– 1 kašičica šećera
Domaći kečap od paradajza i šljiva: Priprema
Operite paradajz, odstranite peteljke i isjecite ga na komade. Operite šljive, prerežite ih na pola i uklonite koštice. Crni luk očistite i isjecite na krupnije komade. Paradajz, luk i šljive sameljite u mašini za meso, a potom prespite u veliku šerpu.
Stavite šerpu na šporet i zagrijte do ključanja. Smanjite temperaturu i kuhajte oko dva sata, uz povremeno mešanje. Šerpu nemojte poklopiti. Začinsko bilje i bijeli luk sitno isjeckajte i dodajte u smjesu paradajza. Kuhajte još dodatnih 30 minuta. Kada se malo ohladi, procijedite smjesu kroz cjediljku.
Ponovo zagrijte smjesu do ključanja i kuhajte još oko 30 minuta, ili dok ne postigne željenu gustinu. Često miješajte. Dodajte alevu papriku, ljutu papričicu, so i šećer, dobro promiješajte.
Sipajte kečap u prethodno sterilizovane tegle, dobro zatvorite. Okrenite tegle naopako, umotajte ih u peškir i ostavite da se ohlade. Čuvajte kečap na hladnom mjestu.
Uživajte u svom domaćem kečapu.
Ako ste veći ljubitelj klasičnog kečapa, onda pogledajte video koji je na TikToku zaradio preko tri miliona pregleda.
Scena.ba