Iako je konkretna torta fantastičan prizor kad je iznesemo na stol, neovisno radi li se poslastici od voća ili čokolade, moramo priznati da nije uvijek najpraktičnije rješenje kada tražimo slastice za druženje na otvorenom. Od metode prenošenja, održavanja njenog oblika na visokim temperaturama, do zezancije s rezanjem i pravednom raspodjelom slatkih zalogaja. Upravo je zato dobro imati sačuvano nekoliko recepata za ukusne deserte koji su lako prenosivi i u startu pripremljeni tako da ih se lako porcionira. Na jedan odličan primjer u svom editorijalu za ljetni magazin Dobra hrana podsjetila nas je naša suradnica Anita Šarić – portugalske kremaste tortice poznatije kao Pasteis de nata! Osim što ih je lako pripremiti, možete ih uredno posložiti u posudu s poklopcem i donijeti na iduće piknik druženje, a usto su jako ukusne.
Pasteis de nata
1 pakiranje kupovnog lisnatog tijesta (250 g)
240 ml mlijeka
korica 1 limuna
6 žumanjaka
200 g šećera
2 žlice brašna (ili gustina)
cimet u prahu (za posipanje)
Zagrijte mlijeko u loncu zajedno s koricom od limuna, na laganoj vatri. Pustite da se mlijeko zagrije, ali ne i da proključa. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 10-15 minuta kako bi se okusi sjedinili. U zdjeli pomiješajte žumanjke, šećer i brašno (ili gustin) dok smjesa ne postane glatka. Polako ulijte vruće mlijeko u smjesu žumanjaka, stalno miješajući kako bi se izbjeglo zgrušavanje jaja. Vratite smjesu u lonac i kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući dok se krema ne zgusne. Ostavite kremu da se malo ohladi. Zagrijte pećnicu na 220 °C. Na pobrašnjenoj radnoj površini, razvaljajte lisnato tijesto na tanki pravokutnik. Izrežite krugove malo veće od promjera kalupa za muffine. Obložite kalup tijestom, pritiskajući ga lagano na dno i stranice. Napunite pripremljeni kalup za muffine kremom gotovo do ruba. Stavite kalup u zagrijanu pećnicu i pecite pasteis de nata 15-20 minuta ili dok tijesto ne postane zlatnosmeđe, a krema lagano potamni.
Scena.ba