“Jabuka smrti”
Kristofor Kolumbo je najopasnije drvo na svijetu nazvao “manzanilla de la Muerte“, što znači mala jabuka smrti. Stručni naziv joj je Hippomane mancinella. No naziv jabuka smrti prikladniji je s obzirom a to što se dogodilo jednoj radiologinji koja je odlučila pojesti njen plod, prenosi IFLScience.
“Ishitreno sam zagrizla ovo voće i ustanovila da je ugodno slatko,” napisala je Nicola Strickland u radu iz 2000. godine.
“Moj prijatelj je također pojeo plod (na moj prijedlog). Nekoliko trenutaka kasnije primijetili smo čudan papren osjećaj u ustima, koji je postupno napredovao do peckanja, kidanja i stezanja u grlu”, dodaje.
“Simptomi su se pogoršavali tijekom nekoliko sati te smo u jednom trenutku jedva mogli progutati krutu hranu zbog nesnosne boli i osjećaja goleme kvrge u ždrijelu. Alkoholna pića pogoršala su bol, koju su blago ublažile pina colade, što je vjerojatno utjecaj mlijeka u tom piću.”
Iskustvo vrijedno žaljenja, ali ono koje je moglo biti puno gore jer je gutanje ovog ploda povezano s niskim otkucajima srca te oticanjem grla koje može biti toliko ozbiljno da pogođena osoba može iskusiti gastrointestinalno krvarenje, pa čak i smrt. Smatra se da teške reakcije uzrokuju esteri forbola u soku i plodovima drveća.
Čak i ako niste toliko brzopleti da jedete neidentificirano tajanstveno voće, ova biljka može vas povrijediti čak i bez izravnog kontakta. Rad iz 2011. opisuje što se dogodilo grupi studenata koji su se sklonili od kiše ispod stabla Hippomane mancinelle na otoku Bequia u Zapadnoj Indiji. Naime studenti su razvili specifičan tip dermatitisa te oftalmije.
Ono što posebno brine oko ove biljke jest da na površini izgleda kao obično stablo.
“Možda bi nekoliko odraslih (osobito onih s medicinskim kvalifikacijama) bilo dovoljno glupo da pokuša jesti nepoznato voće pronađeno na stranoj plaži, ali djeca će puno prije to i učiniti, pogotovo kada otkriju da ima sladak miris i okus, nalik na zrelu šljivu”, dodaje Strickland.