Dijelimo s vama divan recept za lazanje od tikvica. Da, lazanje od tikvica, ne s tikvicama, jer u ovome jelu nema grama tjestenine ili brašna. Tikvice su jedino što razdvaja ukusne slojeve bolonjeza i sira.
Priprema je jednaka pripremi klasičnih lazanja, jedino što ćete morati narezati i na brzinu prepržiti tikvice. Ako ih narezane posolite i ostavite da puste višak tekućine pa ih iscijedite, nema straha da će zadržati previše tekućine i biti bljutave.
Listovi lazanja od tjestenine neće vam nedostajati – i okus i tekstura toliko su savršeni da bi vam ovakve lazanje vrlo brzo mogle postati “normalne”. Vjerujte nam i – probajte odmah.
Da složite lazanje od tikvica trebat će vam oko sat i pol, s time da pola toga vremena odrađuje pećnica, a ne vi. Količina sastojaka iz recepta dovoljna je za 12 porcija. Dobar tek!
Sastojci za lazanje od tikvica:
- 4-5 srednjih do velikih tikvica, narezanih po dužini na tanke kriške
- 2 žlice maslinovog ulja, podijeljeno
- 3 1/2 čajne žličice soli, podijeljeno
- 1 čajna žličica svježe mljevenog crnog papra
- 680 g mljevene junetine
- 1 veliki žuti luk, nasjeckan
- 3 češnja češnjaka, protisnuta
- 700 ml umaka od rajčice (može i kupovni)
- 1/2 vezice peršina, nasjeckanog, podijeljeno
- 1 čajna žličica bosiljka, nasjeckanog, podijeljeno
- 460 g naribanog mozzarella sira, podijeljeno
- 425 g ricotta sira
- 90 g parmezana, naribanog
- 1 veliko jaje
Priprema lazanja od tikvica:
- Narežite tikvice tanke ploške po duljini, posolite s dvije žličice soli i ostavite da puste tekućinu. Iscijedite.
- Zagrijte tavu na jakoj vatri.
- Premažite tikvice s obje strane maslinovim uljem i začinite s 1/2 čajne žličice papra. Pecite sa svake srane dok ne omekšaju i ne počnu se primati za tavu.
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
- Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja u dubljem loncu na srednje jakoj vatri i dodajte mljevenu junetinu. Pirjajte meso, stalno ga lomeći kuhačom, oko 5 minuta. Iscijedite sve osim 2 žlice masti.
- Dodajte nasjeckani luk i pirjajte još 5 minuta, a zatim dodajte češnjak i pirjajte još minutu. Ulijte umak od rajčice i pola bosiljka i peršina. Začinite s 1 čajnom žličicom soli i pola čajne žličice papra. Pustite da zavrije, a onda poklopite i kuhajte 10 minuta uz povremeno miješanje. Dodatno začinite po ukusu pa maknite s vatre i ostavite sa strane.
- U zdjeli pomiješajte četvrtinu mozzarelle, ricotta sir, parmezan, 1 jaje, ostatak bosiljka i peršina i 1/2 čajne žličice soli. Dobro promiješajte.
- Na dno vatrostalne posude ili lima za pečenje dimenzija 23×33 centimetra rasporedite otprilike pola šalice mesnog nadjeva. Prekrijte slojem tikvica, izlijte trećinu mesnog nadjeva, posipajte četvrtinom mozzarelle i prelijte nadjevom od sira. Ponovite u tri sloja – tikvice, mesni nadjev, mozzarella pa nadjev od sira.
- Zabodite desetak čačkalica u lazanje, prekrijte alu-folijom i pecite 40 do 45 minuta.
- Maknite foliju i zapecite lazanje, još 3-4 minute.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoje 15 minuta pa narežite i poslužite.
Scena.ba