Sočna, aromatična i hrskava – pinsa je s dobrim razlogom aktualni kulinarski hit, kojem malo tko može odoljeti.
U posljednje vrijeme, ljubitelji dobre hrane sve više govore o pinsi romani, tradicionalnom talijanskom jelu koje stoljećima nakon nastanka i dalje oduševljava očaravajućim spojem sočnog tijesta i hrskave korice te uvijek mami na zalogaj više.
Nagađa se kako je ovo jelo iskonska prethodnica klasične pizze, nastalo izvan zidina antičkog Rima jedinstvenom tehnikom fermentacije i rastezanje tijesta. Zbog toga se pinsa naziva vrstom focaccije, a danas je možete probati i u Pan-peku i to u čak tri različite varijante – s mozzarellom i cherry rajčicama, s mortadelom i pistacijama i s pršutom.
Današnja verzija ovog jela naziva se i modernom rimskom pincom jer je nadograđena suvremenim tehnikama pripreme te raznovrsnim dodacima poput mortadele, mozzarelle, povrća, umaka od rajčice ili vrhnja, gljivama.. Koliko je pinsa u moderno doba zaludila foodieje diljem svijeta, najbolje potvrđuje podatak da danas postoji više od 7000 registriranih pinserija!
Neodoljivi hibrid focaccije i pizze
Riječ je o jelu koje se priprema rastezanjem ili širenjem tijesta, a potom i pritiskanjem rukama dok se ne dobije željeni ovalni oblik nalik na focacciju.
Njena tekstura neodoljivo je mekana i prozračna te puno lakša za probavu od pizze. Baš zbog toga ćete i nakon većih količina slasne pinse osjećati lakoću, poletnost i sitost, bez osjećaja nadutosti i težine u želucu.
Za razliku od pizze, tradicionalna pinsa peče se u metalnoj posudi, a ne u krušnoj peći. Upravo joj metalna posuda osigurava bolje provođenje topline za postizanje hrskave korice i mekane unutrašnjosti, ali i pomaže zadržati prepoznatljiv oblik tijekom pečenja.
Osim brašna, u smjesu idu i uobičajeni sastojci poput kvasca, soli, ulja i vode, zbog čega je njena priprema relativno jednostavna. No, da biste dobili pinsu nalik pravom talijanskom specijalitetu, potrebno je ponešto iskustva, ali i strpljenja s dugotrajnim procesom fermentacije, koji je ključan za konačan uspjeh.
Srećom, neodoljivu pinsu raznih okusa danas možete nabaviti i u Pan-peku, čiji stručnjaci znaju baš sve tajne postizanja savršene teksture i kombinacije okusa koja nikog ne ostavlja ravnodušnim!
No, ako se sami želite upustiti u pripremu ovog slasnog jela, idealnog za doručak ili večeru, donosimo recept s detaljnim pojašnjenjem koraka kako biste izbjegli sve zamke pripreme očaravajuće pinse.
Sastojci:
- 800 grama pšeničnog brašna
- 150 grama rižinog
- 50 grama sojinog brašna
- 25 grama soli
- 20 mililitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 litra hladne vode
- 1 vrećica suhog kvasca
Za nadjev (po izboru):
- Rajčica (pelati ili svježi umak od rajčice)
- Mozzarella
- Maslinovo ulje
- Sol, papar, origano, bosiljak
- Ostali dodaci po želji (šunka, gljive, povrće, itd.)
Priprema:
U velikoj posudi pomiješajte pšenično, rižino i sojino brašno. U drugoj posudi otopite kvasac u hladnoj vodi.
Postepeno dodajte mješavinu brašna u vodu s kvascem, miješajući dok ne dobijete homogenu smjesu. Dodajte sol i maslinovo ulje, te nastavite miješati dok se sve dobro ne sjedini.
Mijesite tijesto rukama ili mikserom (s kukom za tijesto) oko 10-15 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte posudu plastičnom folijom ili vlažnom krpom i ostavite tijesto da fermentira u hladnjaku najmanje 24 sata (idealno 48-72 sata).
Nakon fermentacije, izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite ga na sobnoj temperaturi 1-2 sata. Zagrijte pećnicu na najvišu temperaturu (oko 250-280°C) i, ako imate, stavite kamen za pizzu u pećnicu da se zagrije.
Razdijelite tijesto na dva ili tri dijela, ovisno o željenoj veličini pinse. Svaki dio tijesta nježno oblikujte rukama na pobrašnjenoj površini u ovalni oblik, debljine oko 1 cm. Pazite da ne izbacite zrak iz tijesta kako bi ostalo prozračno.
Stavite tijesto na papir za pečenje ili na pobrašnjeni pleh. Premažite tijesto umakom od rajčice, dodajte narezanu mozzarellu i ostale dodatke po želji. Pokapajte maslinovim uljem i začinite solju, paprom, origanom i bosiljkom.
Pecite pinsu u zagrijanoj pećnici 10-15 minuta, ili dok rubovi ne postanu zlatno smeđi, a sir se ne otopi i zapjeni.
Izvadite pinsu iz pećnice i ostavite je da se malo ohladi prije rezanja. Poslužite odmah, uživajući u laganoj i hrskavoj teksturi ovog tradicionalnog rimskog jela.
Ako nemate vremena čekati…
U danima u kojima nemate vremena za pripremu ovog jela, a želite zdrav i zasitan obrok, svježa, topla i aromatična pinsa čeka vas u najbližoj Pan-pekovoj pekarnici – i to u tri varijante! Naime, hrvatski lanac od 66 pekarnica donosi klasičnu pinsu u varijanti mortadela, pršut i mozzarella, među kojima će svatko pronaći savršen okus za svoje nepce.
Pinsa Mortadela
Pinsa s pestom od pistacija, mortadelom, burrata stracciatellom, nasjeckanim pistacijama i bosiljkom pravo je malo gastro remek djelo. Osnova je klasično tijesto za pinsu, lagano i prozračno, hrskave korice, a kombinacija pistacija, mortadele i burrate jednostavno je neodoljiva i oduševljava i vizualno i okusom.
Pinsa pršut
Ova pinsa ima izraženiji okus, a za to je zaslužan glavni sastojak – pršut. Preliven je umakom od rajčice, mozzarellom, pršutom, cherry rajčicama, rikulom i Grana Padano sirom i klasični je talijanski specijalitet koji oduševljava svojom harmonijom okusa i tekstura. Ne sumnjamo da ćete se složiti čim ga isprobate!
Pinsa Mozzarella
Za ljubitelje klasičnih okusa tu je Pinsa Mozzarella. Na tijesto za pinsu stavljeni su mozzarella, cherry rajčice, pesto i listići bosiljka te je sve zapečeno kako bi se dobila jedna od najomiljenijih talijanskih delicija. Naizgled jednostavni okusi savršeno se spajaju i prožimaju te ćete uživati u svakom okusu.
Pan-pek pinsa idealan je obrok u pauzi za ručak ili u bilo kojem dijelu dana kada poželite konkretniji, a ujedno ne pretežak obrok. Pronađite ga već danas u svim Pan-pek trgovinama!
Scena.ba