Koristeći ovaj recept pripremit ćete gibanicu čiji okus će potpuno očarati vas i vaše ukućane.
Potrebno vam je: 500 grama kora, 500 grama sira, 3-5 jaja, šolja kisele vode, pola šolje ulja i kašičica soli.
Zagrijte rernu na 200 stepeni i pripremite pleh s papirom za pečenje. Preliv napravite tako što ćete umutiti jaja pa dodati jogurt, vodu, ulje i so te ponovo pomiješati.
Postavite jednu koru na sto i poprskajte ravnomjerno s malo sitnog sira. Preko ove se stavi druga kora i opet se poprska siro ,pa treća i sve tako dok se kore i sir ne potroše.
Onda se uviju u rolat i podijele s malim zasjecima na 10 jednakih dijelova. Nakon toga se oštrim nožem isjeku parčad. Kako isječete parče, tako ga stavite u pleh da strana na kojoj je sir bude okrenuta prema dolje.
Poredajte sve komade jedan do drugog u dva reda ukoliko je pleh dugačak. Ako je pleh okrugao, onda redajte naokolo i završite u sredini. Ravnomjerno dodajte preliv i pecite oko 40 minuta, tj. dok ne porumeni, prenosi Klix.ba.
Scena.ba