Bobanova torta je jednostavan i lagan kolač bez brašna, ali s mekanim biskvitom od čokolade na koji savršeno paše voćni džem i voće koje možete birati po svojim ukusima i željama. Predlažemo neko bobičasto šumsko voće poput borovnica, malina ili višanja.
Recept za Bobanovu tortu
Sastojci:
6 jaja
120 g šećera
120 g čokolade za kuhanje
pola vrećice praška za pecivo
džem i voće po želji
200 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a žumanjke izmiksajte sa šećerom i praškom za pecivo. Dodajte otopljenu čokoladu. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Pecite u namašćenom kalupu, na 170°C 30 do 35 minuta.
Kada se kora ohladila i omekšala premažite je džemom po želji te dodajte svježe voće. Istucite šlag i ukrasite tortu. Prije posluživanja tortu dobro ohladite, prenosi Vecernji.ba.
Scena.ba