Finalist ovogodišnjeg Die Kuchenschlacht (Kuhinjske bitke) je rođeni Mostarac na ‘privremenom’ radu u Njemačkoj – Svetozar, za prijatelje Sveto, Savić dugogodišnji novinar Deutsche Welle-a, s adresom u Bonnu.
Među šest najboljih finalista
Die Kuchenschlacht je jedan od najžešćih kulinarskih šoua koji se na televiziji ZDF-u, drugom programu njemačke televizije, prikazuje već 16 godina u prime time popodnevnom terminu i kojeg prate milijuni gledatelja ne samo s njemačkog govornog područja (Njemačka, Austrija, Švicarska) već i iz cijelog svijeta.
Sveto je podrijetlom iz mjesta Baćevići kod Mostara, radijski i televizijski je novinar, a profesionalni životni put ga je odveo u Njemačku. No, njegov svestrani hobi i ljubav prema kuhanju, odveo ga je u finale ovog velikog šoua gdje je među šest najboljih kandidata od njih 200. I da, naravno, u studenom ove godine doznati ćemo njegov konačan plasman.
-Moj cilj je bio da me ne izbace prvi dan… daj nemoj baš prvi dan, smije se Sveto i vrlo skromno počinje odgovor na pitanje je li očekivao ovakav uspjeh i plasman.
-Ne, ni u kojem slučaju to nisam očekivao. Zaista sam veliki obožavatelj te emisije i strašno mi je bilo stalo upoznati ‘creme de la creme’ njemačke kuhinje od kojih su mnoge kuharice i kuhari s Michelinovim zvjezdicama. Ali, ne samo Njemačke, već i iz cijelog njemačkog govornog područja – tu su kuhari i kandidati iz Austrije i Švicarske, kaže on.
Uz smijeh komentira da mu se „posrećilo“. Iako, možda, sreća ima mali „upliv“, ali pobijediti u ‘champions week-u’, plasirati se u godišnje finale, biti među šest najboljih od preko 200 kandidata…
Mora se priznati da za to treba barem „mrvicu“ kulinarskog znanja i umijeća, vještine, pristupa ovom zahtjevnom natjecanju gdje kandidati za 35 minuta moraju pripraviti zadano jelo.
„Tresao sam se k’o Skoplje ’69.“
Iako s dugogodišnjim iskustvom rada u medijima, pred kamerama i mikrofonima, treme tijekom natjecanja u ovom kulinarskom šou mu ipak nije manjkalo.
-Naravno da sam imao tremu – tresao sam se k’o Skoplje ’69., kako se to kod nas kaže. Nije lako snimati ispred šest kamera. Tu su snimatelji, ton majstori, voditelj koji te stalno nešto zapitkuje, jer to je šou. I voditelji emisije su, u principu, kuhari koji imaju ili Michelin zvjezdicu ili su jedni od vrlo popularnih kuhara u Njemačkoj. Moraš i pričati, i kuhati, i koncentrirati se, i nije uopće lako. Bio je jedan trenutak prvog tjedna da su mi se ruke toliko tresle da sam jedva filetirao ‘iverka’ (vrsta morske ribe). Jedva sam to završio, ali sve to ide u rok službe, sve je to normalno, uz gromoglasan i zarazan smijeh priznaje ovaj strastveni novinar-kuhar.
Ali, kad smo već kod treme, na tu temu kaže: „Kao radijskom i televizijskom novinaru meni je trema uvijek pokazivala da imam respekt prema slušatelju i gledatelju. Netko će to gledati, nekome to znači i trema me natjera da pokušam biti što bolji“.
Faširane šnicle – Sjećanje na djetinjstvo u Baćevićima i majku Desu
Sveto otkriva kako mu je kuhanje oduvijek bilo hobi, a posebno u posljednje četiri godine, od vremena pandemije korone, kada se zbog epidemioloških mjera – ostajanja u kući.
Ali, ma koliko ga život vodio po “bijelom svijetu“ u prvim emisijama predstavio se omiljenim jelima iz djetinjstva koje je pripravljala njegova majka Desa u rodnim Baćevićima. Kao što su nekada oduševljavala njega kao dječaka, tako su mirisi i okusi njegovog djetinjstva oduševili i ocjenjivački žiri.
-Prvi dan natjecanja na temu ‘omiljeno jelo’ jako mi je bilo važno dati ‘hommage’ mojoj majci Desi, i kako smo ih mi zvali, faširanim šniclama, što je nama, opet, došlo iz austrijske kuhinje. To je ono što je mene sjećalo na djetinjstvo, na Baćeviće. Kad se vraćamo iz škole, a ono mirišu faširane šnicle, a Desa je pravila i najbolji pire krumpir… Pa onda naša hercegovačka salata…paprika, krastavac, paradajz, malo sirćeta, maslinovog ulja, prisjeća se Sveto prvog dana natjecanja dok na površinu isplivava i njegova nostalgija za danima sretnog djetinjstva i obiteljskim domom.
U sljedećoj emisiji gledatelje i žiri je podsjetio kako je bogatstvo i raznovrsnost hercegovačke kuhinje, prožimana s gastronomskom vezom mnogih podneblja.
-Imamo tu gastronomsku vezu i s Turskom, što je njih oduševilo, pa sam pravio tzv. turski cigara burek. Pravio sam tri različite vrste bureka i prvi je bio s tikvom, tikvara kako je mi zovemo. Jedna genijalna hamburška super kuharica je kazala: „Hm, dobra ideja“. Kazao sam da je to moja majka Desa pravila prije 50 godina. I ne samo moja majka, nego sve naše majke. To im se svidjelo, prepričava.
Svetina orada na gradele – „Grandiozno“
Najdraži dan natjecanja bio mu je, kako kaže, kada je roštiljao oradu, nakon čega mu je kuhar s dvije Michelin zvjezdice komentirao: „Ovo je grandiozno“.
-A to je isto što mi u Hercegovini obožavamo, baciš ribu na gradele – i to je to. Malo naše marinade, peršun, luk, saransak-bijeli luk…, pojašnjava svu savršenost jednostavnosti ovog osebujnog i zdravog jela koje je oduševilo i velika kulinarska nepca.
Sveto kaže kako kuha „od kad zna za sebe“, ali i kako ga je kuhanje počelo još više zanimati kroz ovu emisiju gdje je počeo učiti o novim tehnikama kuhanja.
-Život na selu nije bio jednostavan i lak. Dođem iz škole, a mama je u vinogradu ili na njivi, tata na poslu i, iako je kuća puna svega, ja sebi inapravim omiljene uštipke ili palačinke. Moja sestra je profesionalna kuharica i s njom često pričam i razmjenjujemo recepte i iskustva. Kuhanje nije ‘završen posao’, uvijek se ima nešto novo naučiti – kako nešto pohovati, kako provjeriti koegzistenciju tijesta za pastu itd, zaključuje ovaj svestrani Mostarac s njemačkom adresom već dobrih 16 godina. Uz opasku kako je „puno toga prošao, ali da zna gdje je rođen i za svoj Mostar koji mu je uvijek pri srcu“.
Godišnje finale emisije Die Kuchenschlacht na ZDF-u bit će prikazano krajem studenoga – šest kandidata među kojima je i naš Svetozar Savić natjecati će se za najboljeg hobi-kuhara.
-Možda se otvori i neka kulinarska karijera, kaže on na kraju smijući se, kako piše Dnevni list.
Scena.ba