Iako neki med smatraju namirnicom koja doprinosi dugovječnosti, on bi mogao biti štetan ako se konzumira u prevelikim količinama.
Med može zaštiti tijelo od upala, smanjiti rizik od razvoja raka, ateroskleroze i dijabetesa. Ipak, liječnici iz Američke organizacije za srčana oboljenja savjetuju zdravim osobama da ne konzumiraju više od pola žlice meda dnevno. Jedna žlica meda ima 64 kalorije i oko 17 grama šećera.
Naime, 80 posto meda čine šećeri. Zbog toga se pretjerivanje s ovom namirnicom povezuje s debljanjem, dijabetesom i kvarenjem zubi. Med se ne smije davati ni djeci mlađoj od godinu dana jer im može ozbiljno naštetiti i dovesti do opasnih nuspojava.
Med se najbolje apsorbira u organizam ako se konzumira ujutro ili za ručak. Ne smije se zagrijavati, odnosno, ne preporučuje se stavljati ga u vrući čaj, kao što mnogi čine.
Scena.ba