U hrvatskim kuharicama jagode se obično koriste u pripremi različitih voćnih salata, kolača i torti. No ovo slasno bobičasto voće koje je trenutno nalazi u sezoni možete sljubiti i sa slanim jelima. Posebno dobro slagat će se sa svinjetinom.
Svinjski kotleti s jagodama u balzamičnom octu neočekivano su sjajna kombinacija. Riječ je o jelu koje je savršeno sočno i ukusno, a priprema se tek s nekoliko sastojaka.
Sastojci za svinjske kotlete s jagodama:
- 4 kotleta s kostima debljine oko 2,5 centimetara
- 450 g svježih jagoda
- 65 ml balzamičnog octa
- 1 žlica smeđeg šećera
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pečenje
Priprema svinjskih kotleta s jagodama:
- Posolite i popaprite kotlete s obje strane.
- U tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepržite kotlete. Pecite ih 4-6 minuta sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i termički se ne obrade do kraja. Prebacite ih na tanjur i pokrijte aluminijskom folijom.
- U istu tavu stavite očišćene jagode narezane na manje komade, balzamični ocat i šećer. Sve dobro promiješajte i kuhajte sve zajedno na umjerenoj temperaturi oko tri do četiri minute.
- Dobro popaprite umak.
- Nastavite kuhati umak još tri do četiri minute.
- Poslužite pečene kotlete s pripremljenim umakom na bazi jagoda i balzamičnog octa. Dobar tek!
Scena.ba