U dane kada nemamo vremena za kuhanje, a ne želimo preskočiti zdrav i ukusan obrok, spas su jela koja se pripremaju u jednom loncu. A ova kombinacija aromatične riže i piletine s dodatkom limuna bit će pun pogodak.
Ovo jednostavno jelo od piletine i riže, za koje recept donosi New York Times, u jednom loncu preliveno je karameliziranim kriškama limuna koje daju slatki okus i teksturu. Tanke kriške limuna kuhaju se u masnoći od mesa dok im se pulpa ne otopi, a kora omekša do te mjere da je jestiva.
Masline i aromatični sušeni origano i bosiljak stopljeni su s kremastom rižom i preliveni sočnim pilećim batacima. Svježi peršin i malo svježeg soka od limuna pokapan netom prije posluživanja daju svjež okus i hrskavost.
Potrebni sastojci za 4 porcije:
- 4 pileća batka s kostima i kožom
- Sol i crni papar
- 2 žličice sušenog origana
- Mljevena crvena paprika
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 limuna
- 180 g maslina, bez koštica, izgnječenih i grubo nasjeckanih (najbolje Castelvetrano ili kalamata maslina)
- 6 režnjeva češnjaka, mljevenog
- 1 srednja ljutika ili ½ srednje glavice luka, nasjeckano
- 400 g riže
- 950 g pileće juhe
- ¼ šalice grubo nasjeckanog svježeg peršina, za posluživanje (cca 13 g)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Papirnatim ručnicima lagano tapkajte pileće batake dok se ne posuše sa svih strana. Začinite piletinu s 1 žličicom soli, papra i sušenog origana te prstohvatom mljevene crvene paprike.
Vatrostalnu posudu i neki drugi lonac s debelim dnom stavite na srednje jaku vatru i dodajte ulje. Ostavite da se ulje zagrije nekoliko minuta. Zatim u posudu stavite batake s kožom prema dolje i pustite da se lagao dinastaju dok se sami ne odvoje dna lonca, oko 5 minuta. Izvadite iz lonca i ostavite sa strane.
Narežite 1 limun na kriške debljine otprilike 0,5 cm. Dodajte limun u lonac i lagano dinstajte dok se ne karameliziraju i omekšaju, oko 2 minute. Izvadite iz lonca i ostavite sa strane.
U lonac dodajte masline, češnjak, ljutiku i po 1 žličicu soli, papra i sušenog origana. Kuhajte na srednje jakoj vatri, stružući zapečene komadiće s dna posude, sve dok češnjak ne zamiriše, 2 do 3 minute. Pojačajte vatru, dodajte rižu i temeljac u lonac, promiješajte da se sve sjedini, poklopite dok ne zavrije, oko 5 minuta.
Maknite lonac s vatre, dodajte zapečene pileće batake na rižu, s kožom prema gore, a zatim pokrijte pileće batake kriškama limuna. Stavite lonac, poklopljen, u pećnicu i pecite dok riža i piletina nisu potpuno kuhani, 25 do 30 minuta. Poslužite posuto svježim peršinom i preliveno s malo limunova soka.
Scena.ba