Riječ je o prirodnom lijeku koji se koristi stoljećima, a njegova je blagotvorna snaga potkrijepljena znanstvenim dokazima.
Probavni problemi čest su problem s kojim se mnogi suočavaju, a pronalaženje pravog čaja za ublažavanje tih problema može značajno utjecati na cjelokupno zdravlje. Jedan od najpopularnijih čajeva za probavne probleme kod nas je čaj od paprene metvice jer može pomoći u ublažavanju simptoma poput nadutosti, plinova i probavnih smetnji. Ipak, postoji jedna egzotična, ali lako dostupna namirnica koja može biti još bolji ili alternativni odabir.
Na Istoku, čaj od đumbira stoljećima se smatra najboljim lijekom za probavne probleme u tradicionalnoj medicini, a suvremene studije podupiru njegovu korist. Ovaj korijen, koji se često koristi u kuhanju i kao prirodni lijek, sadrži bioaktivne spojeve kao što su gingerol i shogaol, za koje se pokazalo da pospješu probavu hrane kroz probavni trakt i smanjuju nadutost i plinove.
Studija objavljena u američkom znanstvenom časopisu National Library of Medicine pokazala je da đumbir ima značajan učinak na rad želuca, što može pomoći u ublažavanju simptoma probavnih smetnji i dispepsije. Ista je studija zaključila da đumbir ima protuupalna i antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u zaštiti sluznice crijeva i smanjiti upalu u probavnom traktu.
Nadalje, pokazalo se da čaj od đumbira potiče proizvodnju probavnih enzima, što može poboljšati probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Također može pomoći u opuštanju mišića u crijevima, smanjujući grčeve i nelagodu povezanu sa stanjima poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS).
Sve u svemu, i tradicija korištenja i znanstvena istraživanja sugeriraju da je čaj od đumbira sigurna i učinkovita opcija za poboljšanje probave i ublažavanje simptoma probavnih poremećaja. Dakle, ako imate problema s probavom, uključivanje čaja od đumbira u dnevnu rutinu može biti korisna i umirujuća opcija.
Scena.ba