Konzumiranje više dnevnih kalorija ranije tijekom dana može spriječiti debljanje, poboljšati fluktuacije šećera u krvi i smanjiti vrijeme u kojem je šećer u krvi iznad normalne razine, sugerira nova studija.
U današnjem ubrzanom načinu života, često se zanemaruje važnost doručka kao prvog obroka dana. Međutim, istraživanja su nedvojbeno pokazala da pravilno oblikovan doručak može imati značajan utjecaj na metabolizam i opće zdravlje.
Kada govorimo o doručku za bolje metaboličko zdravlje, važno je da se kombiniraju prave namirnice koje će pružiti dugotrajnu energiju, održavati osjećaj sitosti i stabilan nivo glukoze u krvi.
Iako je doručak već dugo poznat kao najvažniji obrok dana, često nije najobilniji.
Studija potvrdila: doručak je bitan!
Studija, koju su vodili istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta NYU Grossman i koja je predstavljena na sastanku Endocrine Society, nastojala je pokazati u kojoj je mjeri ‘rano vremenski ograničeno hranjenje’ (eTRF) – oblik posta gdje sve svoje obroke jedete unutar prvih osam sati u danu – utječu na razinu šećera u krvi. Da bi to učinili, istraživači su usporedili razine šećera u krvi onih koji su pratili eTRF (u kojem su sudionici konzumirali 80% svojih dnevnih kalorija prije 13 sati) s onima koji su slijedili uobičajeni obrazac hranjenja (u kojem su sudionici konzumirali 50% svojih dnevnih kalorija nakon 16 sati) u skupini od 10 odraslih osoba s predijabetesom.
Grupa je bila podijeljena na dva dijela, pola je slijedilo jedan plan, a pola drugi. Nakon sedam dana promijenili su pristup. Na kraju, istraživači su otkrili da su oni koji su slijedili eTRF obrazac doživjeli i smanjenje u opsegu do kojeg im je šećer u krvi naglo porastao, kao i smanjenje vremena u kojem je njihov šećer u krvi bio iznad zdravog raspona u usporedbi s onima koji su slijedili uobičajeni obrazac prehrane.
“Skratili smo vrijeme u kojem su te osobe imale visoku razinu šećera u krvi sa samo jednim tjednom hranjenja eTRF-om”, rekao je viši autor studije Jose O Aleman.
“Otkrića pokazuju da unos većine kalorija ranije tijekom dana skraćuje vrijeme u kojem je šećer u krvi povišen, čime se poboljšava metaboličko zdravlje.”
Iako ograničena veličina uzorka ove studije znači da bismo rezultate trebali uzeti s velikom rezervom, ovo je daleko od jedine studije koja je otkrila da veća količina hrane ranije tijekom dana može imati pozitivan učinak na šećer u krvi.
Vrijedno je napomenuti da su mnogi od sudionika u studijama koje su došle do ovih zaključaka bili muškarci, postoje pitanja o tome može li povremeni post ponuditi iste dobrobiti ženama zbog utjecaja koji menstrualni ciklus može imati na sva područja tijela.
Osim toga, ako ste se suočavali ili se suočavate s bilo kojom vrstom poremećaja prehrane, također je važno razmotriti može li ograničavanje načina na koji jedete na bilo koji način oštetiti vaš odnos s hranom. Međutim, ako tražite način da bolje regulirate razinu šećera u krvi, pokušaj da jedete veće obroke tijekom ranih sati dana potencijalno bi mogao biti koristan.
Zašto? Zato što je ovakva prehrana bolje usklađena s vašim cirkadijalnim ritmom – unutarnjim, 24-satnim satom koji je, između ostalog, odgovoran da pomaže da zaspimo i probudimo se u pravo vrijeme.
Ovaj sat znači da su tijela sposobnija probaviti i metabolizirati hranu ranije tijekom dana – i da ta sposobnost opada kako dan odmiče, postajući manje učinkovita.
Scena.ba