Najavljeno novo poskupljenje kruha za 10 do 15 posto. Od jutros, kako je naša ekipa zabilježila, u pojedinim pekarama u Sarajevu, cijena kruha je već veća. Za pekare “poskupljenje nije ništa strašno”, za običnog građanina, još jedan udar na džep. Mi smo jutros u Novom danu odlučili napraviti kruh i sračunati koliko nas košta u vlastitoj izradi. Nermin Hodžići je na Kuharskoj akademiji pripremio jedan klasični kruh.
Vrlo je jednostavno. Idu četiri osnovna sastojka – brašno, kvasac, sol i voda.
Prvo izmiješamo suhe sastojke, stavljamo u mješalicu i dodajemo vodu. Bitno je napomenuti da je hidratacija 60 posto, što znači na kilogram brašna stavljamo 600 ml vode, 2 posto germe i dva posto soli, što ukupno čini masu. Ako stavimo 1 kg brašna, imat ćemo masu od kilogram i 604 grama. Masa prilikom pečenja malo okalira i od kg brašna imamo kilogram i 600 kruha.
Što se tiče peciva, proces je jednostavan. Postoje razne tehnike kruha, mi danas pripremamo ovu najjednostavniju. Tijesto je potrebno umijesiti dok se svi sastojci ne sjedine.
Da potkuhamo kruh treba nam 5 do 10 minuta. Fragmentacija je dva sata, a pečemo oko 20 do 30 minuta.
Ovaj kruh koji smo napravili koštao je, izračunali smo, 38 feninga. To je kruh za koji koristimo omjer 300 grama brašna. Od jednog kilograma brašna možemo napraviti četiri takva kruha!
“Cijene su nerealne s obzirom na sami utrošak. Veće pekare imaju mehaničku proizvodnju kruha, mašine same oblikuju kruh. Međutim, dolaskom kapitalizma u našu zemlju, sve se to razvodnilo na manje pekare. U nekim veletrgovinama, razumijem da kruh može koštati skuplje, dok se uračuna transport i marža, dok se proda, ali mi nije jasno da u samoj pekari nije kruh jeftiniji”, kaže kuhar koji ima iskustva više od 30 godina.
Kako smo već spomenuli, jutros smo u sarajevskim pekarama zabilježili povećanje cijena pekarskih proizvoda. U prosjeku, peciva su poskupila za pola KM. Klasični kruh koji je koštao 1,50 KM sada je 2 KM. Preživjeti dan s visokim cijenama namirnica, postao je pravi izazov.
Scena.ba