Ova brza, ukusna i osvježavajuća tjestenina savršen je izbor za vruće dane kad vam se ne da biti pored štednjaka. Recept je inspiriran poznatom talijanskom poslasticom pasta al limone i nudi kremasti užitak osvježen notom svježeg limuna.
Baršunasti umak dobit ćete kombiniranjem maslaca, parmezana i limunovog soka s malo vode od kuhanja tjestenine, a umak se sjedinjuje u tavi zajedno s ključnim sastojcima: češnjakom, zelenim čilijem i trunkom vrhnja. Za intenzivniji okus, dodaje se i limunova korica, koja jelu daje predivan miris i osvježavajuću notu.
Potrebni sastojci:
- sol i svježe mljeveni crni papar
- tjestenina poput špageta ili bucatinija
- 5 žlica maslaca
- 2 režnja češnjaka, tanko narezana
- 1 mali zeleni čili narezan na tanke kriške
- 1 limun
- ½ šalice slatkog vrhnja
- 2 šalice sitno ribanog parmezana plus još za posluživanje
Priprema
Zakuhajte vodu i ubacite sol. Kad voda uzavre dodajte tjesteninu dok ne bude malo tvrđa od al dente, otprilike 2 minute kraće od uputa na pakiranju. Sačuvajte 2 šalice vode za tjesteninu, a zatim je ocijedite.
Dok voda kuha, dodajte maslac u duboku tavu i otopite ga na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak, čili i žličicu papra te kuhajte, povremeno miješajući, dok češnjak malo ne omekša (oko 2 minute). U smjesu dodajte koricu limuna, ulijte vrhnje i promiješajte da se sjedini. Začinite solju i lagano kuhajte na srednje jakoj vatri.
U lonac dodajte ocijeđenu tjesteninu i šalicu vode od tjestenine. Kuhajte još 2 do 3 minute uz povremeno miješanje te postupno dodajte parmezan. Ako umak izgleda pregust, dodajte još žlicu, dvije vode u kojoj se kuhala tjestenina.
Ugasite vatru, a limun prepolovite te iscijedite sok iz jedne polovice u tavu. Ako želite više okusa dodajte i sok druge polovice limuna te po potrebi začinite solju i paprom.
Scena.ba