Biskvitni kolači vraćaju nas u djetinjstvo i imaju hrpu prednosti naspram kremastih. Osim što ih je vrlo jednostavno napraviti, mogu dugo stajati. Super su opcija i za doručak, a možemo ih ponijeti na posao ili djeci spakovatii za veliki odmor.
Još jedan veliki plus je činjenica da za ovakvu vrstu kolača ne moramo prljati cijelu kuhinju, već zdjelu ili dvije.
Sastojci:
3 jaja
170 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
80 g maslaca
250 g glatkog brašna
1 vrećica praška za pecivo
40 ml mlijeka
250 g ricotte
Mrvica soli
100 g sitno sjeckane čokolade ( ili čokoladnih kapljica)
125 g borovnica
Priprema:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke umutite s malo soli u čvrsti snijeg.
Posebno izmiksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom (oko pet minuta), pa im dodajte 80 g omekšalog maslaca.
Miksajte i dalje, pa dodajte ricottu. Sada lagano naizmjenično umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i mlijeko.
Na kraju smjesu lagano ujedinite s bjelanjcima.
Dodajte otprilike pola količine čokolade i borovnica pa samo lagano promiješajte. Izlijte smjesu u kalup koji ste obložili masnim papirom, a na vrh posložite preostalu čokoladu i borovnice.
Pecite na 180 stepeni, oko 40 minuta.
Scena.ba