Prva asocijacija na ljetnu prehranu najčešće su lagana jela, napravljena od sezonskih namirnica i, po mogućnosti, u što kraćem vremenu potrebnom za serviranje na stol.
U nedavnom razgovoru za tportal nutricionistica Angelina Paić izdvojila je upravo jedan takav recept, koji je savršena večera, hranjivi međuobrok ili dodatak jelima poput roštilja.
Radi se o popularnoj tabbouleh salati, koja osvaja atraktivnim izgledom koliko i aromatičnim, sočnim okusom.
Odličan prilog uz roštilj ili lagana večera
‘Otkad sam je prvi put probala pa do sada – oduševljenje salatom tabbouleh ne prestaje. Sinergija hrane u ovoj salati je fantastična! Kako je sezona roštiljanja, ona je savršen prilog koji štiti stanice, podupire zdravlje, ali i oduševljava okusne pupoljke!
Sastoji se od sezonskih namirnica u spoju s bulgurom koji pruža sitost bez osjećaja težine u želucu.
‘Peršin i kopar sadrže hlapljiva ulja, čija ih aktivnost svrstava u kemoprotektivne namirnice, tj. one koje mogu pomoći u neutralizaciji određenih vrsta karcinogena, uz mentu nema nadimanja i težine u želucu, a likopen iz rajčice puno će se bolje apsorbirati uz maslinovo ulje. Taj moćni pigment igra zaštitnu ulogu kod velikog broja karcinoma (raka prostate, dojke, endometrija i pluća), a smanjuje i kardiovaskularni rizik jer snižava razinu LDL kolesterola‘, ističe Angelina Paić i naglašava:
‘Visoke razine vlakana u bulguru poboljšavaju probavu, a krastavac, koji sadrži kalij i magnezij, pomoći će vam u regulaciji tlaka.’
Recept za salatu tabbouleh
Sastojci:
- 2 velike rajčice
- krastavac
- šalica bulgura
- šaka lišća mente (oko 3-4 grančice)
- žlica kopra
- 5 žlica maslinovog ulja
- svježe cijeđen sok polovice limuna
- mladi luk (2 stabljike)
- sol i svježe mljeven papar
Priprema:
Skuhajte bulgur prema uputama na vrećici.
Peršinu i menti odstranite peteljke i usitnite s povrćem – što sitnije, to bolje. U manjoj zdjelici izmiješajte ulje, limun, sol, svježe mljeven papar i kopar.
U zdjelu najprije stavite bulgur i začinite polovicom začina. Promiješajte, probajte te po potrebi dodatno posolite i popaprite. Umiješajte sve zelene sastojke, luk i rajčicu. Uživajte u jelu!
Scena.ba