Caponata, sicilijanska ljubimica među jelima, tradicionalna je i ukusna delicija koja spaja umak od rajčice sa slasnim povrćem koje se topi u ustima. Ovo jelo može se pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku nekoliko dana, što ga čini idealnim za obiteljska druženja ili bilo kakva veća okupljanja na kojima je dozvoljeno guštati uz čašicu omiljenog vina.
Caponata – 19(Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Ono na što će Talijani uvijek paziti kod pripreme ovog jela je svježe povrće, koje prilikom pripreme pušta svoje prave okuse i čini ovo jelo pravom rapsodijom koja nas svakim zalogajem vodi ravno na najljepša mjesta u Italiji. Uz patlidžan i tikvicu, cherry rajčicu i celer, glavni sastojci ovog jela su kapari, čili, vinski ocat i masline, a taj fantastični spoj učinit će caponatu kiselkasto-slatkim jelom s odmjerenom dozom ljutog koje će voljeti i najistančanija nepca.
Osim inćuna, koje će talijanski kuhari rado koristiti kod pripreme, zanimljivo je kako će za dodatnu gorčinu jela rado posegnuti i za crnom čokoladom.
Inspirirani Lidlovim tjednom okusa Italije, odlučili smo pripremiti slasnu caponatu i poslužiti je na prepečenom kruhu, koji će ovo jelo učiniti slasnim zalogajem koji se može jesti i hladan.
Caponata – 11(Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
SASTOJCI (za 20-ak brusketa):
- 1 patlidžan
- 1 tikvica
- 1 luk
- 50 ml Italiamo maslinova ulja
- 1 stapka celera
- 400 g pasate Italiamo
- 50 g Italiamo zelenih maslina
- 3 žličice Italiamo kapara
- 6 cherry rajčica
- 1 žlica šećera
- 1-2 žlice vinskog octa
- malo čilija
- nekoliko listića svježeg bosiljka ili origana
- sol, papar
PRIPREMA:
- Patlidžane i tikvicu narežite na sitne kockice. Kockice patlidžana i tikvica posolite i stavite u cjedilo pa ostavite najmanje 30 minuta, a zatim ocijedite višak tekućine i osušite papirnatim ručnikom.
- Na maslinovu ulju dinstajte sitno nasjeckan luk. Dodajte mu nasjeckane cherry rajčice pa kuhajte dok ne omekšaju.
Caponata – 5(Foto: Tibor Marochini/Nova Studio) - Potom dodajte pasatu i stapku celera nasjeckanu na kolutiće. Dodajte čili, šećer i ocat te kratko kuhajte dok se tekućina ne reducira.
- Zatim im dodajte kockice patlidžana i tikvice te dobro sve promiješajte.
- Masline narežite na kolutiće te ih dodajte u tavu, kao i tri žličice kapara. Još malo kuhajte da se svi okusi prožmu.
Caponata – 17(Foto: Tibor Marochini/Nova Studio) - Pred kraj caponati dodajte svježi bosiljak ili origano pa poklopite tavu poklopcem.
- Tostirajte kruščiće pa na svaki dodajte malo caponate. Uživajte u slasnim brusketama uz čašu talijanskog vina.
Scena.ba