Rujan je mjesec kada kreće berba grožđa. Međutim, ove godine vinogradari u Hercegovini imaju pune ruke posla još od sredine kolovoza.
Vinogradari kažu da je grožđe poprilično slatko, i ne samo grožđe, i voće, i povrće.
Sunčani dani bez padalina su doprinijeli da Hercegovina ima grožđe koje sadrži visok postotak šećera, izuzetno je slatko. Mnogi uzgajivači ne pamte da su počeli berbu onih nekih vinskih sorti, pogotovo bijelih vinskih sorti, još negdje 10. i 15. kolovozza, znači još prije tri tjedna.
Sve je više vinograda i to jako uređenih, sve je više vinarija, i oni su na svojim parcelama takođe krenuli berbu negdje već sredinom kolovoza, i već to prvo vino počelo je vrenje, i oni očekuju da će imati dobro vino i ove sezone. Međutim, nije sve samo u šećeru, u grožđu, vinari očekuju i kvalitetan balans kiselina, što je jako bitno za vino, piše financa.
Scena.ba