Čak i lovci na povoljne cijene vole uživati
Kako jesti zdravo i jeftino? Dobra prehrana i ograničeni budžet ne moraju se međusobno isključivati. Ako pametno isplanirate tjednu kupnju i upotrijebite prave recepte, ne morate posegnuti duboko u džep da biste svaki dan kuhali ukusna jela. S jedne je strane riječ o savršenoj organizaciji i fokusiranju na bitno, a s druge o jeftinim receptima koji se mogu brzo i jednostavno pripremiti. Ako ste voljni naviknuti se na određene rutine u svakodnevnom životu, možete proći jeftinije, a opet svaki dan kuhati ukusna jela – kako za sebe, tako i za cijelu obitelj. Zato vam dajemo korisne savjete i jeftine recepte koji će vam pomoći da uštedite novac.
10 trikova za uštedu
Savjet 1: isplanirajte tjedan i napravite popis za kupovinu
Štednja ne počinje odlaskom u kupovinu, ona počinje već kod kuće. Da biste izbjegli nepotrebnu kupnju, najbolje je unaprijed isplanirati što želite kuhati cijeli tjedan. Tako možete međusobno uskladiti jela, kupovati velika pakiranja, iskoristiti akcije i potrošiti ostatke. Juhe, variva i složenci posebno se brzo pripremaju, nisu skupi i traju nekoliko dana. Ako se pri kupnji držite popisa za kupnju, izbjegavate trošenje na skupe dodatne namirnice koje vam često i ne trebaju i koje bi se mogle ostati neiskorištene i pokvariti se.
Savjet 2: kuhajte sa zasitnim namirnicama
Ove namirnice spadaju u takozvanu pametnu hranu jer daju puno energije i dugo vas drže sitima: riža, krumpir, tjestenina i druge namirnice koje sadržavaju ugljikohidrate neophodne su za jeftinu, ali zdravu prehranu. Posebno su pogodne cjelovite varijante i hrana bogata nutrijentima kao što su integralna tjestenina i smeđa riža. Iako one na prvi pogled djeluju malo skuplje, sadržavaju više vlakana i tako dulje obuzdavaju vašu glad.
U nastavku vam donosimo popis namirnica koji biste trebali detaljnije proučiti:
Savjet 3: kupujte za zalihu
Tjestenina, kus-kus, bulgur, riža, leća, slanutak, tuna, pasta od rajčice, kiseli krastavci ili ulje namirnice su koje imaju dug rok trajanja. Otkrijete li neku od namirnica u povoljnoj ponudi, isplati se odmah kupiti veću količinu i imati je kod kuće na zalihi. Ovdje prednost nije samo ušteda novca, nego i to što kod kuće uvijek imate nekoliko osnovnih sastojaka s kojima možete iskoristiti ostatke. Pritom je važno ispravno procijeniti svoje potrebe. Na primjer, ne kupujte tri pakiranja paprike za zalihu ako znate da vam treba samo jedna. Na taj se način svježa hrana neće pokvariti prije nego što je pripremite. Osim prodajne cijene, obično ćete vidjeti i cijenu za 100 grama ili kilogram. Nju vrijedi usporediti. Ovo se također odnosi na namirnice životinjskog porijekla kao što je sir: ako ga ne kupujete već naribanog nego u komadu, cijena će biti manja. Kod kuće možete sami naribati svježi sir na špagete ili pizzu.
Savjet 4: kupujte sezonski i lokalno
Mnoge su namirnice znatno skuplje ako ih kupujete izvan sezone. Jagode i šparoge, primjerice, uvoze se izvan sezone iz Španjolske, Sjeverne Afrike ili Izraela i dugo se transportiraju prije nego što završe na našim policama. To se odražava i na cijenu. Sezonska i regionalna hrana, s druge strane, jeftinija je i bolja za okoliš.
Zimsko povrće kao prilog ili za varivo:
- Kelj
- Crveni kupus
- Bijeli kupus
- Prokulice
- Cikla
- Pastrnjak
- Koraba
- Cikorija
- Matovilac
Ljetno povrće kao prilog, za roštilj ili za juhu:
- Cvjetača
- Brokula
- Komorač
- Krastavci
- Mrkva
- Paprika
- Zelena salata
- Rikola
- Celer u stabljici
- Rajčica
- Tikvice
Savjet 5: iskoristite ostatke – od složenaca do pizze
Pogrešno ste procijenili količinu pri kupnji ili ipak niste bili toliko gladni kao što ste mislili? Nema problema. Ostatke možete iskoristiti u drugim jelima, poput složenaca. Ostatke povrća možete izrezati u omlet ili ih upotrijebiti u varivu. Možete ga i pirjati zajedno s konzervom oguljenih rajčica i dobit ćete ukusan umak za špagete. Na pizzu također dobro ide i sitno nasjeckano povrće od prethodnog dana. To vrijedi i za ostatke narezaka, salame, šunke ili komadiće piletine. Obilnu mesnu salatu možete pripremiti od mesa za juhu s malo hrena, senfa i sitno nasjeckanog crvenog luka.
Savjet 6: zamrzavanje, zamrzavanje, zamrzavanje
Vrhunska disciplina lovaca na povoljne cijene je smrzavanje. Koliko se samo često dogodi da se zadnja porcija variva pokvari u hladnjaku jer mislimo da ćemo je pojesti! Da se to nikada ne bi dogodilo, sve ostatke nakon jela možete odmah staviti u prikladnu posudu ili vrećicu za zamrzavanje i zatim u zamrzivač. Savjet: proizvode za koje ponekad izdvojite malo više novca pogotovo se isplati čuvati u zamrzivaču. Uz to dolazi i idealna vijest da možete zamrznuti i vino. Bijelo ili crno vino koje više nećete piti možete zamrznuti u vrećicama i kasnije upotrijebiti za kuhanje variva, juha ili umaka.
Savjet 7: ne idite u kupnju gladni
Zvuči banalno, ali stvarno pomaže: ne idite u kupnju gladni. Kome ovo nije poznato? Želudac zakruli i odjednom u kolicima za kupovinu završe grickalice, gotovi proizvodi i drugi zalogajčići ili slatkiši koji uopće nisu bili planirani. Za to je kriv napad gladi koji često nadvlada razum. Stoga u kupnju krenite tek nakon dobrog obroka. Savjet: ako ste u žurbi, prije odlaska u kupnju pojedite bananu ili nešto slično da biste umirili napad gladi.
Savjet 8: jedite manje mesa
Ne brinite, ne morate odmah prijeći na potpuno vegetarijansku prehranu. Međutim, meso je često najskuplji sastojak jela. Pogotovo ako kupujete kvalitetno (organsko) meso. Zato ima smisla malo smanjiti konzumaciju mesa. Tim više što Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporuča da se tjedno pojede najviše 600 grama mesa ili mesnih prerađevina. Ovo nije samo dobro za vaš novčanik, već može biti dobro i za vaše zdravlje. Ako se ne želite potpuno odreći mesa, možete upotrebljavati mljeveno meso ili kobasice, poput bečkih kobasica ili pečenica. Ovo je meso relativno povoljno.
Savjet 9: ne bacajte hranu prerano
„Najbolje upotrijebiti do” je smjernica i ne treba je poistovjećivati s datumom isteka uporabe. Radije se oslonite na svoja osjetila da biste utvrdili je li hrana pokvarena. Proizvod izgleda, miriše i ima isti okus kao i obično? Odlično, još uvijek ga možete jesti. Dok se suhe namirnice poput riže, tjestenine, kus-kusa ili čaja ne kvare jako dugo, s mliječnim proizvodima i proizvodima od sira treba biti oprezniji. Namirnice na kojima piše „upotrijebiti do”, poput mljevenog mesa, treba baciti odmah nakon navedenog datuma.
Savjet 10: pametno iskoristite povoljna pakiranja
To što vam nedostaje vremena ne znači da se morate odreći dobre hrane. Ako radite planski, možete upotrebljavati i gotove proizvode na razuman način da biste uštedjeli vrijeme u kuhinji. Gotovo tijesto za pizzu ili tarte flambée spadaju u ovu kategoriju: možete ih premazati npr. rajčicama iz konzerve ili malom porcijom kiselog vrhnja, a zatim nadjenuti svježim povrćem poput tikvica i paprike. Osobito oni koji pauzu za ručak provode u uredu ponekad trebaju brza rješenja koja su ipak ukusna i uklapaju se u uravnoteženu prehranu. Brzo je rješenje zapakirana salata s mozzarellom i cherry rajčicama ili tunjevinom iz konzerve.
Scena.ba