Početak jeseni donio je, nažalost, i prehlade i viruse, pa ljekari i nutricionisti predlažu da se zaštitimo zdravom ishranom, prije svega, da jedemo “nešto na kašiku“. Tu se prvenstveno misli na variva koja obiluju povrćem i mahunarkama, a u kojima se nađu i kvalitetne žitarice poput ječma.
Variva su svakako hranjiv obrok, idealan za hladne dane iz više razloga. Osim što unosimo vlakna, unosimo i tekućinu.
Postoje razne vrste variva, a ako je varivo jedini i glavni obrok, onda je važno da ima zastupljene sve makronutrijente.
Mi vam donosimo recept za ukusno, zdravo i hranjivo jelo od špinata. Špinat ubrajamo u tamnozeleno lisnato povrće bogato vitaminom C. Sadrži i polifenole, magnezij te beta karoten. To znači da konzumacija špinata djeluje protuupalno, a samim time i preventivno na razvoj hroničnih bolesti.
Varivo od špinata
Sastojci:
300 g piletine (narezane na kockice)
1 snop špinata (nasjeckanog)
4 šolje pileće supe
2 krompira (narezana na kockice)
1 crveni luk (nasjeckan)
2 čehna bijelog luka (sjeckana)
1 supena kašika maslinovog ulja
pola čajne kašičice kurkume
biber i so
Priprema:
Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte piletinu 10-15 minuta, a nakon toga dodajte luk i bijeli luk te nastavite dinstati. Potom dodajte krompir, začine i pileću supu i pomiješajte. Kad prokuha, kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta te pred kraj dodajte špinat i kuhajte još minutu.
Scena.ba