YouTube kanal Together TV iz Food Unwrapped kanala Channel 4 koji otkriva misterije, tajne i mitove iza hrane iz cijelog svijeta, objavio je video o detaljima izrade mnogima omiljene turske delicije doner kebaba. Izrađuje se od mljevenog mesa složenog u obliku obrnutog stošca i pečenog na okomitom roštilju.
Ljubitelji ove brze hrane vjerojatno su se ponekad pitali što se točno krije iza komada mesa na ražnju, a autori videa razotkrili su sve. Video počinje uvodom voditelja Jimmyja Dohertyja ispred zalogajnice s kebabom i pljeskavicama. Upravo je naručio kebab i drži ga u ruci.
– Pogledajte sad ovaj doner kebab. Želim saznati koje je meso u njemu jer se to zapravo ne može reći na prvi pogled. To su samo strugotine – kaže Doherty.
Uzeo je zalogaj, no komentirao je kako je tekstura krušna pa je teško odrediti vrstu mesa.
Sljedeća scena prikazuje voditelja koji telefonom poziva neimenovanog vlasnika pečenjare kako bi ga izravno pitao od čega se sastoji kebab.
– Svaki put kad naručim doner kebab, bi li to bila janjetina, što mislite – pita voditelj.
– Ako kupujete od mene, onda da – odgovara vlasnik pečenjare.
– A ako ga kupim od drugih ljudi? – nastavlja voditelj.
– Ne znam – odgovara vlasnik pečenjare.
Voditelj odlučuje uzeti stvari u svoje ruke i otkriti što se nalazi u mesu te kreće u posjet tvornici Veli’s Kebabs u Staffordshireu. Tvornica proizvodi nevjerojatnih 50 tona doner kebaba na tjedan te opskrbljuje prodavaonice kebaba diljem Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Daily Mail.
Zatim je pokazao Dohertyju kako se zapravo pravi kebab. Janjetina se stavlja u industrijski stroj za mljevenje, a zatim se šalje u zasebnu bačvu gdje se dodaju ostali sastojci.
Teksturirani sojin protein koristi se kao sredstvo za povećanje volumena kako bi se smanjio trošak. Zatim se dodaju luk u prahu i sol. Bez soli, objašnjava radnica, kebab se ne može napraviti jer ona izvlači iz mesa bjelančevine topljive u soli i pomaže u emulgiranju. To znači da se kebab zahvaljujući tome može rezati na ravne trake bez ljuštenja sitnih komadića mesa.
Dok stroj završi miješanje mesa i dodataka, rezultira proizvodom koji se sastoji od 85 posto janjetine, pet posto sredstva za povećanje volumena, pet posto dvopeka i pet posto začina i soli. Meso se zatim oblikuje u velike debele diskove koji se slažu jedan na drugi na ražnju, a između svakog diska stavlja se janjeća koža. Ona pomaže u povezivanju cijelog kebaba.
Komentari gledatelja su različiti, pa je tako dio gledatelja izrazio gađenje, dok su drugi bili ravnodušni prema procesu proizvodnje navodeći da kebab ionako jedu kad su pijani.
– Osamdesetih godina prošlog stoljeća doner kebabi su imali potpuno drugačiji okus. Danas se proizvode što je moguće jeftinije i doista su odvratni – napisao je jedan od gledatelja na YouTubeu.
– Nisam to znao, ali nikad nisam jeo doner kebab – piše drugi.
Pojedinci su zaključili da iako ima upitnih elemenata u procesu proizvodnje, kebabi su i dalje izvrsnog okusa i ne misle ih prestati jesti, prenosi agencija.
Scena.ba