Ako vam je cilj izgubiti višak kilograma ili ostati FIT, previše grickanja može dodati mnogo praznih kalorija vašoj prehrani. Ako grickate chips, smoki, štapiće ili nešto slično, to će se sigurno dogoditi. Postoje mnoge zdrave grickalice koje vam mogu pomoći da ostanete na pravom FIT putu ako izgladnite između obroka. Ne morate nužno „usta zalijepiti flasterom“, već zamijenite ono što stavljate u usta nečim zdravim iz kućne radinosti.
Donosimo vam recepte za odlične međuobroke koje možete slobodno jesti bez razmišljanja kako će se to odraziti na vaš izgled i zdravlje. Zapravo, odrazit će se jako dobro – koža će vam biti ljepša, probava urednija, kilogrami prihvatljiviji, a raspoloženje bolje, jer ćete imati više energije.
Indijski čips iz rerne
Sastojci:
1 kg brašnastog krompira, oguljenog i narezanog na komadiće
pola kašike kurkume
3 kašike suncokretovog ulja
komad đumbira veličine palca, oguljen i nasjeckan ili sitno nariban u pastu
3 čehna bijelog luka, oguljena i nasjeckana ili sitno naribana u pastu
1 kašika sjemenki komorača
prstohvat kajenskog bibera
prstohvat soli
Priprema:
Stavite krompir u posudu s hladnom vodom. Dodajte kurkumu i prstohvat soli. Pustite da zavrije i lagano kuhajte dok krompir ne bude kuhan (pazite da se ne raskuha). Ocijedite ga i ostavite da se ohladi. Idealno bi ga bilo hladiti preko noći pa nastaviti pripremu idući dan. Zagrijte rernu na 180 ili 200 Celzijevih stepeni, protvan premažite kašikom ulja i stavite ga u rernu. Ostatak ulja ulijte u veliku zdjelu i dodajte đumbir, bijeli luk, sjemenke komorača i kajenski biber. Pomiješajte pa ubacite krompir i lagano ga pomiješajte prstima.
Kad je protvan vruć, rasporedite začinjeni krompir po njemu u jednom sloju i pecite otprilike pola sata. Potom svaki komad krompira okrenite i nastavite ga peći još nekih 15 minuta, dok ne dobije lijepu boju i postane hrskav.
Kuglice koje se ne peku
Sastojci:
50 g mekih suhih marelica
100 g mekih suhih hurmi
50 g suhih višanja
2 kašike kokosovog ulja
1 kašika prženih sjemenki susama
Priprema:
U blenderu usitnite marelice, hurme i višnje. Potom ih prebacite u zdjelu, dodajte kokosovo ulje i miješajte rukom. Oblikujte kuglice i uvaljajte svaku u susam. Čuvajte u zatvorenoj posudi i pojedite koju kad vam padne nivo energije u danu.
Čips od jabuka
Sastojci:
2 jabuke
cimet u prahu
Priprema:
Zagrijte rernu na 160 Celzijevih stepeni. Jabukama izvadite jezgru pa ih izrežite na vrlo tanke kolutove debljine 1 do 2 milimetra. Posložite ih u jednom redu na protvan obložen papirom za pečenje i posipajte cimetom. Pecite ih 45 minuta do jedan sat, a na pola pečenja ih okrenite pa posipajte cimetom i drugu stranu. Čips je gotov kad kolutovi dobiju lijepu zlatnu boju i posve se osuše.
Zalogajčići od oraha i hurmi
Sastojci:
6 polovica oraha
6 hurmi bez koštica
mljeveni cimet
Priprema:
Svaku polovicu oraha pažljivo prerežite na tri dijela, pa isto učinite s hurmama. Na svaki komad hurme stavite komadić oraha, pospite cimetom i poslužite.
Prutići od mrkve
Priprema:
Prvo zagrijte rernu na 230 Celzijevih stepeni, a dok čekate da postigne željenu temperaturu, pripremite mrkvu.
Izrežite je na trake kao što biste rezali krompir za pomfrit pa je pomiješate s malo ulja i soli. Nakon toga je rasporedite na protvan, na papir za pečenje.
Pecite 10-15 minuta ili dok ne postane meka iznutra, a hrskava izvana. Ovu zdravu grickalicu poslužite uz neki umak, recimo kečap ili namaz od slanutka.
Namaz od slanutka i integralni krekeri
Krekere kupite u trgovini zdrave hrane. Postoji više varijanti, no najbolje će vam uz ovaj namaz pasati oni od cjelovitog zrna ili kukuruzni.
Sastojci za namaz:
2 šoljice ocijeđenog slanutka iz konzerve
1/3 šoljice tahini paste (pravi se od susama i maslinovog ulja, a može se kupiti u trgovinama zdrave hrane)
1/4 šoljice soka od limuna
1 kašika maslinovog ulja
prstohvat soli
Priprema:
Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok smjesa ne postane posve glatka. Namaz čuvajte u hladnjaku.
Zdravi keksi s bademima
Sastojci:
100 g instant zobenih pahuljica
90 g brašna od cjelovitih pšeničnih zrna
1 i po kašika praška za pecivo
pola kašike cimeta u prahu
1/8 kašike soli
28 g otopljenog kokosovog ulja ili neslanog putera
1 veliko jaje, sobne temperature
1 kašika ekstrakta vanilije
150 ml meda
100 g sjeckanih badema
Priprema:
U jednoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo, cimet i so. U drugoj umutite kokosovo ulje, jaje, vaniliju i med tako da dobijete glatku smjesu. Potom u tu smjesu dodajte pomiješane suhe sastojke, dobro promiješajte. Dodajte i bademe. Tijesto stavite u frižider na najmanje 30 minuta (ako će se duže hladiti, pokrijte ga plastičnom folijom).
Zagrijte rernu na 160 stepeni i obložite protvan za pečenje masnim papirom. Od tijesta napravite 15 kuglica podjednake veličine i poslažite ih po protvanu tako da ostane nešto mjesta između njih, jer će se raširiti. Pecite ih otprilike 15 minuta, dok ne porumene po rubovima. Kada su gotovi, izvadite ih i ostavite da se skroz ohlade na protvanu.
Scena.ba