Ako jedete određenu hranu, možete promijeniti nijansu svoje kože.
Više studija pokazalo je da je ova promjena povezana s prehranom ocijenjena privlačnijom od ekvivalentnog sunčanja.
Konkretnije, radi se o prehrani koja uključuje mnogo hrane bogate karotenoidima, prenosi The Sun.
Karotenoidi su antioksidansi koji se obično nalaze u voću i povrću kao što su žuta i crvena paprika, špinat, marelice i dinje. Također se nalate u nekim životinjskim proizvodima, uključujući jaja i losos.
Kada jedete voće i povrće, ti karotenoidi izlaze kroz vaše znojne žlijezde i vraćaju se u vanjski sloj vaše kože, čineći je više narančastom ili crvenkastom, poput prirodnog bronzera.
Tri odvojene studije, objavljene između 2011. i 2015., tražile su ljude da ocijene privlačnost promjene boje ljudi od karotenoida ili sunčanja. U velikoj većini, rezultati svih istraživanja sugeriraju da se zdravi zlaćani sjaj voća i povrća smatra ljepšim od preplanulosti na suncu.
Jedna od studija, objavljena u PLOS ONE, otkrila je da konzumiranje samo dvije dodatne porcije voća i povrća dnevno može dovesti do primjetne promjene boje kože u nešto više od mjesec dana.
Znanstvenici sa Sveučilišta St Andrews pratili su prehranu 35 studenata tijekom razdoblja od šest tjedana, mjereći prirodne promjene u njihovoj prehrani i boji kože. Osobe koje su poboljšale svoju prehranu s više voća i povrća pokazale su povećanje željene zlatne nijanse kože, dok se boja smanjila kod onih koji nisu konzumirali toliko voća i povrća.
Osim što čine da ljudi izgledaju privlačnije, karotenoidi pogoduju cjelokupnom zdravlju. Djeluju tako da upijaju štetne spojeve nastale stresom svakodnevnog života, a važni su za naš imunološki i reproduktivni sustav. Antioksidansi bi također mogli usporiti biološko starenje bolje od promjena načina života, prema velikoj studiji iz 2017., objavljenoj u časopisu Ageing.
Da biste postigli ravnotežu karotenoida, u svoju prehranu uključite raznovrsno voće i povrće jarkih boja, uključujući lisnato povrće.
Ovo je 17 najboljih namirnica koje su bogate karotenoidima
1. Marelice
2. Paprike babure
3. Brokula
4. Dinja
5. Mrkva
6. Guava
7. Grejp
8. Lisnato povrće (kupus, kelj itd.)
9. Mango
10. Bundeva
11. Crvene papričice
12. Špinat
13. Batat
14. Mandarine
14. Rajčice
15. Lubenica
15. Butternut tikva
16. Jaja
17. Losos