Ovo bi moglo objasniti zašto je došlo do porasta oboljenja od raka kod mlađih ljudi
Znanstvenici vjeruju da su otkrili kariku koja je nedostajala da se potpuno objasni kako točno brza hrana (‘junk food‘) povećava rizik od raka. Studija iz Singapura je analizirala efekt metilglioksala, spoja kojeg tijelo otpušta kad razgrađuje slatku i masnu hranu, na gen koji pomaže u borbi protiv tumora, piše Daily Mail.
U prvoj studiji te vrste, znanstvenici su otkrili da je metilglioksal mogao privremeno isključiti sposobnost BRCA2 gena da štiti od nastajanja i rasta raka. Liječnici već desetljećima znaju da je jedenje brze hrane povezano s mnogo višim rizikom od raka, čak i ako osoba nije pretila, no točen mehanizam kako se to događa još uvijek nije do kraja objašnjen.
No ovo bi, barem djelomično, moglo objasniti zašto je došlo do porasta oboljenja od raka (posebno debelog crijeva) kod mlađih, inače posve zdravih Amerikanaca.
Znanstveni tim je također naglasio da je ova studija u kontradikciji s dugotrajnom teorijom zvanom ‘Knudsonova paradigma u dvije točke‘ prema kojoj geni poput BRCA2 moraju biti posve neaktivni u tijelu kako bi se rizik od raka povećao. Ti geni inače štite tijelo od raka, iako ljudi koji su naslijedili kopiju tih gena s greškom, imaju povećan rizik od razvoja nekih vrsta raka, poput raka dojke i gušterače.
Dr. Ashok Venkitaraman, autor studije i ravnatelj Centra za istraživanje raka na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru, rekao je: ‘Metilglioksal pokreće uništavanje proteina iz BRCA2, smanjujući njegove razine u stanicama. Ovaj učinak je privremen, ali može trajati dovoljno dugo da inhibira funkciju BRCA2 u prevenciji tumora.‘
Primijetio je da bi opetovana izloženost, poput učestale konzumacija prerađene hrane i crvenog mesa, između ostalog, mogla povećati količinu oštećenja gena poput BRCA2. Znanstvenici su proučavali učinak metilglioksala na stanice ljudi koji su naslijedili neispravnu kopiju BRCA2 i zbog toga su bili skloniji razvoju raka. Otkrili su da izloženost metilglioksalu onemogućuje supresiju tumora.
‘Dobro je dokumentirano da su neki pojedinci u visokom riziku od razvoja raka dojke, jajnika, gušterače ili drugih vrsta raka jer su od svojih roditelja naslijedili neispravnu kopiju gena za sprječavanje raka – BRCA2‘, rekao je dr. Venkitaraman.
‘Naša nedavna otkrića pokazuju da su stanice takvih pojedinaca posebno osjetljive na učinke metilglioksala, kemikalije koja se proizvodi kada naše stanice razgrađuju glukozu za stvaranje energije. Otkrili smo da metilglioksal inhibira funkciju BRCA2 u prevenciji tumora, na kraju uzrokujući greške u našoj DNK koje su rani znakovi upozorenja za razvoj raka.‘
Dr. Venkitaraman je primijetio i da su visoke razine metilglioksala uobičajene kod ljudi s dijabetesom i predijabetesom.
‘Naša najnovija otkrića pokazuju da metilglioksal može privremeno deaktivirati takve gene koji sprječavaju rak, sugerirajući da se ponovljene epizode loše prehrane ili nekontroliranog dijabetesa mogu ‘zbrojiti‘ tijekom vremena i povećati rizik od raka‘, rekao je.
Međutim, tim je upozorio da je potrebno više istraživanja o ovoj temi, budući da je studija provedena na stanicama u laboratoriju, a ne na ljudima. Istraživanje je najnovije na dugom popisu studija koje sugeriraju da bi prehrana mogla utjecati na rizik od raka, osobito raka debelog crijeva.
Istraživanje klinike Cleveland, na primjer, pokazalo je da ljudi mlađi od 50 godina koji su jeli mnogo crvenog mesa i šećera imaju niže razine spoja citrata, koji nastaje kada tijelo pretvara hranu u energiju i za koji se pokazalo da inhibira rast tumora.
Nova studija objavljena je prošli tjedan u časopisu Cell.
Scena.ba