Jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite je da hranite svoje tijelo zdravom hranom, posebno nakon buđenja. Hranjiv doručak može učiniti čuda za vaše tijelo i učiniti da se osjećate bolje.
Nutricionisti navode da su borovnice, špinat, jaja i jogurt među najzdravijim izborima za prvi obrok u danu.
Borovnice i općenito bobičasto voće su neke od najzdravijih namirnica koje možete dodati u svoje obroke. Nutricionisti ih hvale zbog njihovih energetskih svojstava, jačanja metabolizma i zdravlja crijeva. Smatraju se i superhranom koja sadrži prirodne šećere za energiju, a koji su također bogati antioksidansima koji utječu na metaboličku funkciju.
Poznato je da borovnice sadrže značajnu količinu vlakana koja pomažu u varenju i boljem pražnjenju crijeva što spriječiti zatvor koji je čest uzrok nadimanja.
Špinat je prirodno bogat željezom koje je veoma važno za transport kisika i proizvodnju energije. Vitamini i minerali u špinatu također imaju vitalnu ulogu u podržavanju metaboličkog procesa. Što se tiče nadimanja, špinat također ima vlakna koja unapređuju probavu. Također ima dovoljno magnezija da podstiče redovno pražnjenje crijeva i smanjuje šanse za nadimanje.
Jaja su možda jedan od najčešćih sastojaka za doručak, ali definitivno nisu precijenjena. Njihove zdravstvene prednosti su brojne, zbog čega se preporučuje da ih dodate za doručak za poboljšanje energije, metabolizma i probave.
Jaja su bogat biološki izvor proteina što znači da imaju esencijalne aminokiseline potrebne za energiju i funkciju mišića. Također mogu povećati termogenezu što je korisno za poboljšanje metabolizma.
Jogurt je sama po sebi hrana bogata nutrijentima. Preporučuje se kao izvor proteina zdravih za crijeva ujutro, a može i podržati metaboličku funkciju.
Proteini zahtijevaju više energije za probavu u odnosu na ugljikohidrate i masti, a to doprinosi povećanju termogeneze i utrošenih kalorija. Probiotici u jogurtu podržavaju zdravu mikrofloru koja poboljšava probavu i smanjuje upalu kako bi ublažila nadutost.
Scena.ba