Svi oni čija djeca nisu ljubitelji voća i povrća dobro znaju da je trenutak u kojem im uspiju ‘podvaliti’ neku zdravu namirnicu za neke poput osvajanja Mount Everesta. Upravo zbog toga mnogi posežu za kamufliranjima, a jedan od najlakših načina je ‘ubacivanje’ u ukusne i slatke muffine, kojima neće odoljeti.
Kada su u pitanju djeca, većina njih posegnut će za bilo čime slatkim i ukusnim. Upravo iz tog razloga mnogi roditelji posežu za tim adutom kada im žele ubaciti u obrok nešto zdravo. Vjerojatno najčešći, ali i najjednostavniji način je ubacivanje namirnica u muffine koji će, ovisno od želja i ukusa, biti slani ili slatki.
U ovo jesensko vrijeme, kada je jabuka glavna kraljica voća, upravo ćete kroz muffine najlakše ‘podvaliti’ jabuku najzahtjevnijim malim nepcima. Za vas smo pronašli recept za muffine s jabukama i grizom, kojem neće moći odoljeti, a kako bi ispali baš onakvi kakvi trebaju biti, odaberite crvene jabuke, poput fuji, gala ili crveni delišes, koje su najbolji izbor zbog svoje sočnosti, ali i prirodne slatkoće.
Sastojci:
- 50 g oštrog brašna
- 140 g griza
- pola vrećice praška za pecivo
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žličice cimeta
- 3-4 jabuke
- 1 jaje
- 50 ml ulja
- 100 g jogurta
- 120 ml mlijeka
Priprema:
Jabuke ogulite i naribajte i pomiješajte sa cimetom, a potom krenite na pripremu smjese. Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom, a potom u smjesu dodajte sve tekuće stavke – ulje, tekući jogurt i mlijeko – te kada dobijete jednoliku smjesu ubacite ribanu jabuku.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, griz i prašak za pecivo te to potom polako ubacujte u zdjelu s jajima i jabukom sve dok ne dobijete glatku i ujednačenu smjesu.
U kalup za muffine stavite papirnate kalupe i punite do 3/4 košarice, a potom ubacite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite dok ne poprime zlatnu boju. Obavezno provjerite čačkalicom jesu li muffini uistinu pečeni. Dobar tek!
Scena.ba