Zova ili bazga je u punom cvatu pa je ovo vrijeme idealna prilika da njen predivni miris i aromu pospremimo i za naredne mjesece, naravno u obliku sirupa.
Ako ste među onima koji se do sada nisu okušali u izradi ovog sirupa zbog straha da je komplicirana, moramo vam reći da je cijela priča zapravo poprilično jednostavna, a rezultat savršen.
Prije nego što s vama podijelimo tri recepta, kako biste mogli odabrati opciju koja vam se čini najprimamljivijom, napominjemo da se bazgini cvjetovi beru za sunčana vremena, i to samo oni koji su potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom.
Također, dobro pripazite gdje ćete brati cvjetove jer primjerice kanali i druga zagađena mjesta nisu dobra opcija. Odaberite grm s kojeg ćete brati cvjetove koji nije onečišćen.
Recept za sok od zove i mente:
Sastojci:
40 cvjetova zove
4-5 šaka svježih listova mente
3 litre vode
3 dag limunske kiseline
3 kilograma šećera
Priprema:
- Dobro operite cvjetove zove i listove mente.
- Stavite šećer u vodu i kuhajte sve dok se u potpunosti ne rastopi.
- Kada se smjesa šećera i vode prohladi, u nju stavite limunsku kiselinu, zovu i mentu.
- Ostavite smjesu da odstoji 24 sata.
- Nakon 24 sata procijedite sok kroz gazu, prelijte u boce i vrijeme je za uživanje.
Recept za sok od zove s dodatkom koprive:
Sastojci:
15 cvjetova zove
15 stapki koprive
3 litre vode
4 dag limunske kiseline
2 limuna i 1 grejp (ili 1 limun i 2 grejpa želite li više gorkasti okus sirupa, poput tonika)
3 kilograma šećera
Priprema:
- Potopite cvjetove zove i koprivu u vodi s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom te iscijeđenim grejpom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
- Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
- Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na taj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.
Recept za bakin domaći sok od zove
Sastojci:
30 cvjetova zove
3 litre vode
4 dag limunske kiseline
3 limuna
3 kilograma šećera
Priprema:
- Potopite cvjetove zove u vodu s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
- Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
- Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na taj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.
Scena.ba