Razlivena pita od bundeve je brza i jednostavna poslastica, idealna za jesen. Bez kora, zdrava i manje kalorična, savršena za svaki obrok.
Pita od bundeve, poznata kao bundevara, potiče iz Turske i vrlo je popularna u Bosni i Hercegovini. Obično se pravi od tankih slojeva tijesta punjenih rendanom bundevom, šećerom i cimetom.
Donosimo vam recept za nešto drugačiju verziju i jednostavniju verziju – razlivena pita bez kora.
Razlivena pita od bundeve i njene prednosti
Priprema ove pite bez kora ima nekoliko prednosti. Jelo je lakše za pripremu i manje kalorično, što ga čini savršenim izborom za brzi, ukusan i zdrav obrok ili desert.
Zdravstvene prednosti bundeve
Bundeva je izuzetno zdrava, bogata vlaknima, vitaminima A, C i K, mineralima kao što su kalijum i gvožđe, kao i antioksidansima. Konzumacija bundeve može poboljšati zdravlje kože, vid, podržati imunološki sistem i očuvati srce. Također, niskokalorična je, što može pomoći u kontroli tjelesne težine. Sjeme bundeve je bogato proteinima, vlaknima i zdravim mastima, što je čini odličnim dodatkom ishrani.
Razlivena pita od bundeve: Recept
Sastojci
- 300 grama bundeve
- 100 grama šećera
- 250 grama griza
- 250 mililitara jogurta
- 10 grama vanilin šećera
- Prašak za pecivo
- Šećer u prahu za posipanje
- Muskatni oraščić ili cimet (po ukusu)
Priprema
Prvo zagrijte rernu na 180°C. Operite bundevu, odstranite vrh i sjeme, zatim je izrendajte i pospite šećerom. Neka odstoji 10-15 minuta.
U velikoj činiji pomiješajte griz, vanilin šećer, jogurt, začine i prašak za pecivo dok ne dobijete glatku masu. Dodajte rendanu bundevu i dobro promiješajte. Sipajte smjesu u podmazan pleh ili tiganj.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 35 minuta, dok ne dobije zlatno smeđu boju i čvrstu teksturu. Ostavite da se ohladi prije nego je isječete na komade. Možete poslužite uz kuglu sladoleda ili šlag, ukoliko želite. Uživajte!
Ukoliko ovaj recept nije po vašem ukusu onda pogledajte ovaj viralni video za nešto malo drugačiji recept pite od bundeve.
Scena.ba