Jagode su “u sezoni“, a tržište je preplavljeno ovim mirisnim bobičastim voćem koje obiluje vitaminima i mineralima.
Jagode su odličan izvor vitamina C i antioksidanata koji snaže imunitet tijela. Obiluju i prehrambenim vlaknima koji potiču pravilan rad crijeva. Dobar su izvor i vitamina A, B1 i B2, željeza, natrija, kalcija, kalija i fosfora.
U 100 grama svježeg ploda nalazi se svega oko 35 kalorija, pa se njihova konzumacija preporučuje osobama koje žele smršaviti ili održati određenu tjelesnu masu.
Kako pravilno oprati jagode?
Pomiješajte pola litre vode sa 100 ml octa, pa u ovu kupku uronite netom kupljene jagode. Pustite da se namaču nekoliko minuta, pa ih potom isperite u čistoj vodi.
Ocat će ukloniti spore plijesni i bakterije s površine zbog kojih voće počne brzo truliti. Jagode potom prebacite na papirnati ručnik te ih dobro osušite.
Pohranite oprane jagode u čistu kutiju s odgovarajućim poklopcem i stavite u hladnjak. Na ovaj način ostat će svježe nekoliko dana.
Jagode su trenutno u sezoni
Kako pravilno iskombinirati jagode?
Jagode se sjajno sljubljuju s čokoladom, drugim voćkama poput banana, jabuka, kruška, borovnica, malina, kupina, limuna, te orašastim plodovima poput badema i lješnjaka.
Sjajno će se spariti s mliječnim proizvodima poput mlijeka, slatkog vrhnja i kremastih sireva, zobenim pahuljicama i rižom te začinima poput bosiljka, mente, cimeta, vanilije, kardamoma i đumbira.
Ovo fleksibilno voće iz porodice ružavki može se iskoristiti i za pripremu slanih jela, poput svinjskih kotleta.
U nastavku teksta donosimo vam pet prijedloga za fina jela s jagodama čije recepte za pripremu možete pronaći na različitim portalima.
Cheesecake s jagodama
CHEESECAKE OD JAGODA
Jagode i torta od sira savršen su par. Recept za slasni cheescake s jagodama koji se ne peče, a ako imate dobar blender pripremiti ga možete u svega 15 minuta.
MOUSSE OD JAGODA
Mousse je kremasti i lagani desert koji se može pripremiti od svega tri sastojka – vrhnja za šlag, jagoda i šećera.
TORTA OD JAGODA
Krema za tortu radi se od sira mascarpone i vrhnja za šlag, a sve je obilno začinjeno s mnoštvo slasnih domaćih i svježih jagoda, koje je potrebno marinirati pola sata u balzamičnom octu prije korištenja.
Torta od jagoda i piškota
LIKER OD JAGODA I BAZGE
Liker od jagoda i bazge vrlo je jednostavno pripremiti, a osim što ćete spremiti slatke mirise proljeća za čitavu godinu, imate i dobar razlog za šetnju šumom kako biste nabavili sastojke.
SVINJSKI KOTLETI U UMAKU OD JAGODA
Svinjski kotleti s jagodama u balzamičnom octu neočekivano su sjajna kombinacija. Riječ je o jelu koje je savršeno sočno i ukusno, a priprema se tek s nekoliko sastojaka.
Scena.ba